Pasta nero alla chitarra met inktvis
Foto Cathy Van de Moortele |
Een hele mondvol! Ik had inktvisinkt in huis gehaald omdat ik pasta nero wou maken. Deze zwarte pasta is niet alleen spectuculair om te zien, het zorgt ook voor extra umami in je gerecht. Ik bedacht er een kerstomatensaus bij met tentakels van octopus. Bijzonder geslaagd, al zeg ik het zelf.
De Italiaanse chitarra, afkomstig uit de regio Abruzzo in Italië, wordt hier graag gebruikt. Het is een soort "raam" van snaren, waar je een vel pasta doorrolt met de deegrol.
Wat hebben we nodig:
- vers pastadeeg, op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" bloem
- 16 gr inktvisinkt
- olijfolie
- 1 sjalot, gepeld en zeer fijn gesnipperd
- 1 kneepje ansjovispasta
- een stukje chilipeper, ontpit en zeer fijn gesnipperd
- 250 gr kerstomaatjes, gehalveerd
- 50 ml witte wijn
- 200 gr tentakels van octopus, in stukjes gesneden
- een snuif vegeta (kruidenzout)
- platte peterselie, fijngesnipperd
- peper van de molen
Hoe gaan we te werk:
- Maak het deeg volgens het gekende recept. Voeg de inktvisinkt toe aan de eieren en meng goed vooraleer je de twee soorten bloem er bij doet. Gebruik silicone handschoenen als je het deeg met de hand kneedt.
- Laat het deeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
- Snij het deeg in 4 gelijke delen.
- Bestuif je werkblad met wat bloem en rol 1 portie deeg uit.
- Haal het deeg door de pastamachine en verwerk het tot een lasagnevel.
- Bestuif met extra bloem en rol het deeg daarna door de chitarra, zodat je vierkante spaghetti bekomt.
- Ga zo door met de rest van het deeg.
- Vorm nestjes van het deeg en laat ze drogen op een horizontaal pastadroogrek. Zorg dat je de slierten goed bebloemt, zodat ze niet gaan samenkleven.
- In een diepe hapjespan warm je wat olijfolie op.
- Fruit de sjalot glazig en roer de ansjovispasta er door.
- Breng de sjalotjes op smaak met de chilipeper. We voegen geen extra zout toe, omdat de pasta al goed gezouten is en de ansjovispasta in de saus ook zoutig is.
- Doe de tomaatjes in de pan en zet het vuur wat lager. Laat de tomaatjes zacht worden.
- Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
- Mix de saus glad met de staafmixer.
- Breng de saus weer over in de hapjespan en voeg de stukjes tentakel toe.
- Kruid met vegeta en platte peterselie. Een draai van de pepermolen doet de rest.
- Kook de pasta al dente in ruim, gezouten water.
- Voeg de pasta toe aan de pan met de saus, samen met een pollepel pastakookvocht.
- Verdeel de pasta over 2 diepe kommen en dien meteen op.
TIP:
Inktvisinkt vind je niet zo makkelijk in de reguliere winkels. Je kan het vragen bij de visboer als die verse inktvis verkoopt of je koopt de inkt online (heb ik ook gedaan).
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties