Gegrilde courgette met verse kaas en walnoot

Foto Cathy Van de Moortele

Wat leuk om deze courgettesalade te maken! De plakken worden gegrild en mooi gedresseerd met de kaas en de gekruide walnoten. Neem rechte courgetten, zodat het makkelijker is om er lange plakken van te snijden. Ik gebruik hiervoor mijn mandoline. We bestrooien de courgetteplakken eerst met zout en laten ze uitlekken vooraleer we ze gaan grillen. Je kan de courgettes grillen op de BBQ of in een grillpan of grilltoestel, de keuze is aan jou.

Wat hebben we nodig:

  • 2 jonge courgetten, gewassen
  • zout
  • 85 gr feta
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • zeste van 1 citroen
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • 125 gr ricotta
  • 30 ml olijfolie
  • verse oregano, gerist
  • muntblaadjes, in fijne reepjes gesneden
  • 30 ml olijfolie
  • 2 koffielepels komijnzaad
  • 25 gr walnoten
  • zeezout
  • olijfolie
  • Aleppo peper
  • gedroogde oregano

Hoe gaan we te werk:

  • Haal de courgettes door de mandoline zodat je mooie, gelijke plakken hebt. Maak ze niet te dik, anders kan je ze niet de leuke vorm geven die we willen. Maak ze ook niet te dun, zodat ze niet verbranden.
  • Leg een vel huishoudrol op een bakplaat en leg enkele plakken courgette op het papier. Kruid met wat zout.
  • Leg een tweede vel huishoudrol hierover en leg er opnieuw plakken courgette op. Kruid met zout. Ga zo door tot alle plakken courgette gezouten op de bakplaat liggen. Zet een tweede bakplaat bovenop de courgettes en zet er een paar blikken op. Laat ze zo 10 min staan.
  • Verwijder de blikken en de bakplaat. Neem nieuw keukenpapier en dep de plakken courgette zo droog mogelijk.
  • Breek de feta op en doe hem in een hoge beker.
  • Voeg de knoflook, citroenzeste + sap toe en mix kort.
  • Doe de ricotta erbij en mix alles glad.
  • Drizzle de olijfolie bij de kaas terwijl de motor draait.
  • Mix daarna de verse kruiden door de kaas.
  • Breng de kaas over in een spuitzak met een rond spuitmondje en zet hem koel weg.
  • In een klein pannetje laat je de olijfolie goed warm worden met het komijnzaad. De olie moet net niet gaan roken.
  • Voeg de noten toe aan de olie en bak ze even mee. Ze mogen wat kleur krijgen.
  • Schep de noten over in een kommetje en bestrooi ze met wat zeezout. Hou de olie voor straks.
  • Vet de grill lichtjes in met olie.
  • Vet de plakken courgette in met wat olie, aan beide zijden.
  • Kruid ze met Aleppo peper en gedroogde oregano.
  • Grill de courgettes ongestoord, tot ze mooie streepjes krijgen. Doe hetzelfde met de rest van de courgettes.
  • Neem een leuk bord waarop je deze salade wilt serveren.
  • Vouw de courgettes op, harmonicastijl, en geef ze een plaatsje op het bord.
  • Lepel de gekruide olie over de courgettes en werk af met toefjes verse kaas en de noten.

TIP:

Je kan zowel gele als groene courgettes gebruiken of een combinatie van de twee.
Bepaal zelf hoeveel verse oregano en munt je mixt door de kaas.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties