Taart met verse abrikozen

Foto Cathy Van de Moortele

Abrikozen zijn nu op hun best. Zacht, sappig, zoet, te lekker om ze niet te kopen. Ik heb vandaag abrikozen gebruikt in deze taart. De taart heeft een heerlijke korst en is gevuld met een banketbakkersroom met citroen. Daarbovenop zoete abrikozenhelften en daar bovenop nog meer van dat lekkere deeg. De taart bestrijk je met losgeklopt eiwit en daar mogen dan weer amandelschilfers over. Hoe over the top is dit? Maar ze is het waard...

Wat hebben we nodig:

  • 1 ei
  • 100 gr fijne griessuiker
  • merg van 1/2 vanillestok
  • zeste van 1 citroen
  • 140 gr boerenboter, zacht maar niet gesmolten
  • 300 gr patisseriebloem
  • 10 gr bakpoeder
  • 400 ml verse melk van de boer
  • 2 eierdooiers (hou 1 eiwit apart voor de afwerking)
  • 50 gr fijne griessuiker
  • merg van 1/2 vanillestok
  • 30 gr vanillepuddingpoeder
  • 45 gr zure room
  • 30 ml vers citroensap
  • 3 grote abrikozen, gehalveerd en ontpit
  • amandelschilfers
  • bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het ei met de suiker, vanille en citroenzeste in de kom van de Kenwood.
  • Klop alles door elkaar.
  • Voeg de boter, bloem en het bakpoeder toe en meng kort tot een samenhangend, zacht deeg.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 min opstijven in de koelkast.
  • In een steelpan klop je de melk met de eierdooiers, de suiker, vanille en puddingpoeder samen goed door elkaar.
  • Zet de pan op het vuur en laat de pudding mooi indikken.
  • Van zodra hij begint te borrelen, laat je hem 1 min doorborrelen terwijl je blijft roeren met een garde.
  • Zet de pan van het vuur en klop de zure room en het citroensap er door.
  • Laat de pudding afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Neem een geribbelde taartvorm van 24cm diameter, met een losse bodem.
  • Neem 400 gr van het deeg en leg dat in de vorm.
  • Gebruik je handen om het deeg uit te duwen tot de hele vorm bekleed is.
  • Gebruik je duimen om het deeg omhoog te duwen tegen de randen. Laat het deeg een beetje uitsteken boven de rand.
  • Prik de bodem meermaals in met een vork.
  • Giet de pudding in de taartvorm en strijk hem glad met een klein spateltje.
  • Duw de abrikozenhelften (holtes naar beneden) in de pudding.
  • Neem de rest van het deeg en rol dat dun uit. Het deeg moet iets groter zijn dan de taartvorm.
  • Leg het deeg op de taart en duw de randjes goed vast op het onderste deeg.
  • Bestrijk de taart met losgeklopt eiwit en strooi er de amandelschilfertjes over.
  • Bak de taart 30 min.
  • Laat de taart volledig afkoelen op een rooster in de vorm.
  • Ontvorm de taart.
  • Bestuif met bloemsuiker en serveer in punten.

TIP:

Vervang de verse melk door volle melk.
Maak de taart enkele uren op voorhand, zodat ze volledig kan afkoelen vooraleer je ze aansnijdt. Ik had geen geduld...
Je kan de abrikozenhelften ook in plakjes snijden.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties