Maaltijdsalade met albacore tonijn en boontjes

Foto Cathy Van de Moortele

Maak er eens een gewoonte van, wanneer je aardappelen schilt, dat je er dubbel zoveel schilt. De aardappelen die je dan over hebt na het koken, hou je apart om ze bijvoorbeeld te bakken of je maakt er aardappelsalade van of je gebruikt ze in deze maaltijdsalade met tonijn en sperzieboontjes.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr (nieuwe) aardappelen, geschild, gekookt en afgekoeld
  • 250 gr sperziebonen, schoongemaakt
  • natriumbicarbonaat
  • zout
  • 1 bokaaltje witte tonijnfilets (albacore) in olijfolie, uitgelekt
  • 100 gr zongedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt
  • 40 gr ontpitte, groene olijven, uitgelekt en gehalveerd
  • 1 eetlepel kappertjes, uitgelekt
  • peper van de molen
  • Aleppo peper (pul biber)
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • gepekelde rode ui
  • vers gebakken croûtons

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de aardappelen in kleinere stukken en doe ze in een kom.
  • Kook de boontjes beetgaar in ruim water met een snuif carbonaat, zodat ze mooi groen blijven. Zorg dat ze nog knapperig zijn. 
  • Spoel ze onder koud, stromend water en snij ze daarna in hapklare stukken. Doe ze bij de aardappelen.
  • Breek de tonijn in stukken en doe ze bij de aardappelen, met de zongedroogde tomaatjes, olijven en kappertjes.
  • Werk de salade af met peper van de molen, Aleppo peper, peterselie, een flinke scheut olijfolie extra virgine en het citroensap.
  • Leg een hoopje gepekelde rode ui bovenop de salade en strooi er croûtons over.

TIP:

Neem tonijn van een goed merk. Ik kies graag tonijn in glas, op olie, van het merk Delhaize. Mooie, grote stukken smaakvolle tonijn.
Gebruik geen zout meer, de olijven en kappertjes zijn al zout genoeg.
Nieuwe aardappelen, daar wacht ik elk jaar op. Ideaal in deze salade.
Ook lekker als de aardappelen nog lauwwarm zijn.
Gooi oud brood niet weg. Snij de korst er af en snij alles in gelijke blokjes. Laat de croûtons drogen in een oven van 100°C of laat ze drogen in een afkoelende oven als je net iets gebakken hebt. Bewaar deze droge korstjes in een gesloten bokaal. Bak ze op in wat olie als je ze wilt eten.
Heb je een airfryer? Dan kan je de croûtons ook heel makkelijk daar in maken.

Reacties