Rolcake met mandarijntjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Niets lekkerder dan een grote schaal seizoensfruit. De laatste weken doe ik me tegoed aan robijnrode aardbeien, frambozen uit onze tuin, zoete perziken en sappige kersen. Fruit uit blik is niet aan mij besteed. Voor deze rolcake maak ik echter graag een uitzondering: in ons gezin houden we toch wel van mandarijnpartjes uit blik. Geen taaie velletjes, geen pitjes en net zoet genoeg. Ze werden de vulling van mijn rolcake. Ben jij ook fan?
Wat hebben we nodig:
- 5 eiwitten (de dooiers gebruik je in een ander recept, sabayon bijvoorbeeld)
- 220 gr fijne griessuiker
- 150 gr amandelpoeder
- snuifje zout
- 25 gr maïzena
- 275 gr slagroom
- merg van 1 vanillestokje
- 1 blik mandarijntjes, uitgelekt
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Klop de eiwitten stevig op.
- Voeg de suiker geleidelijk aan toe, echt lepel per lepel. Klop heel goed op na elke toevoeging, zodat de suiker opgenomen is voor je de volgende lepel toevoegt.
- Meng het amandelpoeder met het zout en de maïzena en spatel deze droge ingrediënten voorzichtig door de meringue.
- Breng deze amandelmeringue over in een spuitzak met grote spuitmond.
- Spuit lange rijen meringue op de bakplaat.
- Effen het oppervlak met een klein spateltje.
- Bak de rolcake 20 min.
- Draai de bakplaat onmiddellijk na het bakken om op een propere handdoek.
- Verwijder het bakpapier voorzichtig.
- Leg een nieuw bakpapier op de rolcake en draai hem om.
- Rol de rolcake op van de lange zijde, terwijl hij nog warm is, zodat hij straks niet breekt.
- Laat de rolcake zo afkoelen.
- Klop de slagroom op met het vanillemerg. Zorg dat je niet te ver klopt, anders heb je boter.
- Rol de cake weer uit.
- Besmeer de cake met 3/4 van de slagroom.
- Verdeel de mandarijntjes over de slagroom.
- Rol de cake weer op, van de lange zijde.
- Laat de cake nu opstijven in de koelkast.
- Werk af met de rest van de slagroom en extra mandarijntjes.
TIP:
Je kan de cake ook afwerken met bloemsuiker of cacaopoeder of streepjes gesmolten chocolade.
Vervang het amandelpoeder eens door hazelnootpoeder.
Maak deze rolcake een dag op voorhand, dan is hij nog eens zo lekker.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties