Ovenschotel van aardappelen met spinazie

Foto Cathy Van de Moortele

Deze Spaanse ovenschotel is warm, hartig en het vult de maag. Kies voor verse spinazie. Verwijder de hardere stelen of kies meteen voor jonge spinazie, dan hoef je niets weg te gooien. Zorg dat je kookvaste aardappelen gebruikt.

Onderdeel van onze teambuilding van het werk, was een bezoek aan vzw Een Hart voor Vluchtelingen. Laat ons zeggen dat het een bijzonder emotioneel bezoek was. Dakloosheid (met of zonder papieren), honger, families die uiteengerukt worden, armoede, angst, op straat wonen... maar dan is er Evelyne, de bezieler van deze vzw. Wat een topper is deze dame. Samen met haar team biedt ze zoveel mensen de reikende hand. Bezoek haar website, lees over haar project, volg de vzw op instagram en vooral: open jouw hart. Giften zijn meer dan welkom en worden bijzonder gewaardeerd.

Wat hebben we nodig:

  • 450 gr aardappelen, geschild en gewassen
  • zout
  • 1 ui, gepeld en gehalveerd
  • olijfolie
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 250 gr spinazie, gewassen en schoongemaakt
  • peper van de molen
  • zout
  • 4 eieren
  • 60 gr Philadelphia roomkaas
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 150 gr plakjes mozzarella
  • Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de aardappelen in 4 en daarna in gelijke plakken.
  • Kook ze beetgaar in licht gezouten water. Giet de aardappelen af.
  • Snij de ui in fijne brunoise.
  • Voorzie een pan van wat olijfolie en warm die op.
  • Fruit de ui glazig.
  • Rasp de knoflook boven de ui en bak die even mee. Laat de uien niet kleuren.
  • Snij de spinazie fijn.
  • Voeg de gesnipperde spinazie toe aan de uien. Laat de spinazie slinken.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat de spinazie goed uitlekken.
  • Vet een kleine ovenschaal in met wat olijfolie.
  • Doe de aardappelstukjes in de schaal. Kruid met peper en zout.
  • Klop de eieren los.
  • Meng de eieren met de roomkaas.
  • Kruid met peper, zout en knoflook.
  • Klop het bakpoeder door het eiermengsel.
  • Snipper 2/3 van de mozzarella fijn en voeg die toe aan de eieren.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Verdeel de spinazie over de aardappelstukjes.
  • Giet de eieren over de spinazie.
  • Tik de schaal een paar keer tegen je werkblad, zodat de saus goed kan insijpelen. Lukt dat niet goed, duw dan met een lepel de aardappelen een beetje aan de kant, zodat het eiermengsel tot beneden kan doordringen.
  • Verdeel de rest van de kaas over het gerecht.
  • Rasp naar believen Parmezaanse kaas over de mozzarella.
  • Zet de schaal voor 20 min in de oven.
  • Laat het gerecht 10 min rusten voor je opschept.
Foto Cathy Van de Moortele


TIP:

De kaassaus zal mooi souffleren in de oven.

Foto Cathy Van de Moortele







Reacties