Kip in zure roomsaus met dille
Foto Cathy Van de Moortele |
Het doet me een beetje denken aan Zweedse balletjes, deze kip met zure roomsaus en dille. De saus is zo lekker! Ik heb er verse tagliatelle en champignons bij klaargemaakt. Laat niets van dit alles verloren gaan, een stukje brood om de laatste saus mee op te deppen is perfect.
Voor sauzen gebruik ik liever vloeiende bloem, om klontertjes te vermijden. Heb je verse kippenbouillon in huis? Nog zoveel te beter.
Wat hebben we nodig:
- 30 gr boter
- 30 ml olijfolie
- 6 ontboute kippendijen, drooggedept en in hapklare stukken gesneden
- peper van de molen
- zout
- 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
- 45 gr (vloeiende) bloem
- nootmuskaat
- snuifje kardamompoeder
- 650 ml (verse) kippenbouillon
- 1 potje zure room (200 gr)
- 1 koffielepel OXO (optioneel maar wel aan te raden)
- verse dille, gesnipperd
- verse bieslook, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Laat de boter met de olie warm worden in een grote pan.
- Kruid de kippenblokjes met peper en zout.
- Bak de kip mooi goudbruin aan alle zijden en schep ze in een kom.
- Fruit de uisnippers en laat ze maar een beetje kleuren, dat zorgt voor extra smaak.
- Strooi de bloem over de uien en meng ze er goed onder. Laat de bloem even mee bakken, zodat de bloemsmaak verdwijnt.
- Kruid met vers geraspte nootmuskaat en kardamom.
- Giet de bouillon over de roux en laat die goed doorwarmen.
- Eens de saus mooi ingedikt is, verminder je het vuur, roer je er de zure room en de OXO door en strooi je de dille in de saus.
- Leg de kip terug in de saus en warm die weer op.
- Werk het gerecht af met extra dille en vers gesnipperde bieslook.
TIP:
Ontboute kippendijen zijn heel sappig en een betere keuze dan kipfilets.
Was de kip in koud water, je zal zien hoe troebel dit water wordt. Herhaal dit tot het water zuiver is. Dep de kip daarna goed droog voor je ze kruidt en bakt.
De OXO geeft veel smaak af en doet nog meer denken aan Zweedse balletjes.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties