Lasagne
Foto Cathy Van de Moortele |
De zon laat zich niet zien. Ik heb zin in warme ovenschotels en het Zuiden. Tijd dus om lasagne te maken. Laat de saus maar pruttelen, 2u30 is niet overdreven. Daarna mag deze lasagne de oven in. Neem je tijd om hem te laten rusten voor je hem aansnijdt, zodat hij wat steviger wordt.
We maken meteen 2 schalen: eentje voor meteen en eentje voor de vriezer. Zo heb je weer wat achter de hand voor drukkere dagen.
Wat hebben we nodig:
- 45 ml olijfolie
- 25 gr boerenboter
- 1 ui, gepeld en in 4 gesneden
- 1 wortel, geschraapt en grof gesneden
- 1 steel selder, schoongemaakt en grof gesneden
- 2 tenen knoflook, gepeld en gehalveerd
- platte peterselie, gewassen en gesnipperd
- 1 kg gemengd gehakt (kalf/varken)
- 50 ml witte wijn
- 2 grote flessen passata van tomaten
- peper van de molen
- zout
- 50 gr boerenboter
- 50 gr bloem
- 500 ml melk, warm
- nootmuskaat, vers geraspt
- 350 gr verse lasagnevellen uit de supermarkt
- 150 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 300 gr geraspte mozzarella cucina
- extra klontjes boter voor het invetten van de schaal en het afwerken van de lasagne
Hoe gaan we te werk:
- Laat de olijfolie met de boter opwarmen in een zware pot, type Le Creuset.
- Cutter de ui met de wortel, selder, knoflook en peterselie heel fijn in de keukenrobot.
- Fruit de ui aan met de wortel, selder, knoflook en peterselie. Laat de groenten niet kleuren.
- Voeg het gehakt toe en bak dat rul.
- Blus met de wijn. Laat de wijn praktisch uitkoken.
- Voeg de passata toe en breng de saus aan de kook.
- Kruid met peper en zout.
- Zet een deksel schuin op de pan en laat de saus 2u30 heel zachtjes sudderen.
- Maak de bechamel: laat de boter warm worden en roer er de bloem onder tot een roux.
- Voeg de warme melk toe en roer goed tot een mooi gebonden bechamel.
- Kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C.
- Vet de ovenschalen lichtjes in met boter.
- Schep een laagje van de vleessaus op de bodem van de schaal.
- Leg hierop een laag lasagnevellen. Snij bij waar nodig.
- Verdeel wat van de bechamel over de pasta en doe er dan ook wat van de vleessaus over.
- Met de bolle kant van een lepel verdeel je de saus volledig over de lasagnevellen, zodat die helemaal bedekt zijn. Doe de lagen saus niet te dik, een dun laagje is voldoende.
- Strooi Parmezaanse kaas en mozzarella over de saus.
- Ga door tot alle lasagnevellen, sauzen en kaas op gebruikt zijn.
- Je moet eindigen met kaas.
- Verdeel enkele klontjes boter over de lasagne.
- Zet de schaal gedurende 30 min in de oven.
- Knip met een schaar door de bovenste laag, om de lasagne meteen in porties te snijden.
- Laat de lasagne nu 10 min rusten voor je hem uitschept.
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Als je de lasagne op een ander moment zal eten, zal hij langer in de oven moeten.
Vries gerust één schaal lasagne in voor een andere keer. Doe de klontjes boter er pas op wanneer de lasagne de oven ingaat.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties