Zweedse droomkoekjes

Foto Cathy Van de Moortele

Zie het een beetje als de Britse shortbread koekjes: boterig, heel licht van kleur en bijzonder kruimelig. Maar oh zo lekker! Voor deze Zweedse versie heb je bakammoniak nodig. Ik heb het altijd in huis om er eierkoeken (marktkoeken) van te maken en het stinkt vreselijk als het net uit de oven komt, maar het maakt deze koekjes net zo lekker. Je kan dit kopen in gespecialiseerde bakwinkels en het bewaart superlang.

Wat hebben we nodig:

  • 150 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 200 gr fijne griessuiker
  • 10 gr (zelfgemaakte) vanillesuiker
  • 100 gr zonnebloemolie
  • 300 gr patisseriebloem
  • 4 gr bakammoniak

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 150°C en zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Klop de boter romig in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
  • Schraap de randen naar beneden en voeg de suiker en de vanillesuiker toe.
  • Klop verder op tot de suiker is opgenomen door de boter en de boter heel zacht is.
  • Voeg nu de olie toe en klop verder tot een gebonden massa.
  • Zeef de bloem met de ammoniak boven de natte ingrediënten en klop die er kort onder, tot er geen bloem meer te zien is.
  • Schep 45 porties van het deeg op de bakplaten, met enige tussenruimte.
  • Bak de koekjes 18 min of tot de onderkanten stevig en heel licht gekleurd zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op de bakplaten.

TIP:

Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties