Runderstoofpotje met tomaat en aardappelen

Foto Cathy Van de Moortele

Eentje uit Egypte: runderstoofpotje met tomaat en aardappelen. Het kreeg er de naam sanyet el batates, waarbij sanyet verwijst naar de pot waarin dit gerecht wordt bereid. In het oorspronkelijk gerecht zit geen vlees, maar ik heb er (halal) rundsstoofvlees aan toegevoegd. Omdat dat het nog extra lekker maakt.
Bij dit gerecht wordt vaak nog Egyptische rijst gegeven: rijst met gebakken vermicelli. Omdat 3 soorten koolhydraten beter zijn dan 1 soort? 
Dit gerecht wordt meestal voorbereid in een pot op het vuur en daarna op hoge temperatuur (200°C) verder gegaard in de oven. Ik ben begonnen op het fornuis met de voorbereiding en heb daarna alles laten verder garen in de slowcooker.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 500 gr rundsstoofvlees, in blokjes gesneden en drooggedept
  • 1 (rode) grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 2 Turkse, groene pepers, schoongemaakt en in repen gesneden
  • 30 gr tomaten/paprikapuree
  • 350 gr rijpe tomaten
  • 500 ml kippenbouillon, heet
  • peper van de molen
  • zout
  • snuif komijnpoeder
  • snuif korianderpoeder
  • snuif zoet paprikapoeder
  • Aleppo peper (pul biber)
  • 700 gr vastkokende aardappelen, geschild

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie goed warm worden in een pan.
  • Bak het vlees aan alle zijden bruin. Doe dat in meerdere keren, zodat de pan niet te vol ligt, anders zal het vlees gaan stomen ipv te bakken.
  • Schep het gebakken vlees in de kom van de slowcooker.
  • Voeg wat extra olie toe en fruit de uisnippers aan. Laat ze maar wat kleur krijgen. Kleur = extra smaak.
  • Roer de knoflook door de uien en bak die even mee.
  • Voeg de groene pepers toe en bak ze mee.
  • Voeg nu ook de tomaten/paprikapuree toe en bak die mee, om zoveel mogelijk smaak te krijgen.
  • Blender de tomaten tot een saus en giet die bij de uien. Warm de saus goed door.
  • Giet de bouillon bij de saus en kruid met peper, zout, komijn, koriander, paprikapoeder en Aleppo peper.
  • Snij de aardappelen in plakken van een vinger dik en schik die over het vlees in de slowcooker.
  • Giet de saus er over.
  • Zet de slowcooker op HIGH voor 6u of tot het vlees heel mals is.

TIP:

Je kan ook een kaneelstok toevoegen aan dit gerecht.


Reacties