Salade Caprese met bacon bits

Foto Cathy Van de Moortele

Waar blijft de zon? Ik heb zin in rijpe tomaten, Italiaanse gerechten, koude schotels en goed gevulde salades. Deze salade Caprese beantwoordt aan al mijn goestjes vandaag. Ik word er oprecht vrolijk van. De kleurtjes, de geur van de vers gesnipperde basilicum, de romigheid van de mozzarellabolletjes en uiteraard ook pasta, mijn lieveling als het op koolhydratenbron aan komt. Maar wist je ook, dat ik er nog krokant gebakken spek over strooide? Precies!

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr ditaloni
  • zout
  • 1 zakje mozzarellabolletjes, uitgelekt
  • 150 gr lange kerstomaatjes, gehalveerd
  • een handvol basilicumblaadjes, in fijne reepjes gesneden
  • peper van de molen
  • 50 ml olijfolie extra vergine
  • sap van 1 citroen
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 koffielepel gedroogde oregano
  • 100 gr ontbijtspek in dunne plakken

Hoe gaan we te werk:

  • Kook de ditaloni beetgaar in ruim, gezouten water.
  • Laat de pasta uitlekken en afkoelen.
  • Doe de pasta in een kom.
  • Strooi de mozzarellabolletjes bij de pasta, met de gehalveerde tomaatjes en de gesnipperde basilicum.
  • Kruid met peper en zout.
  • In een bokaaltje doe je de olijfolie, het citroensap, knoflook en oregano. Kruid met peper en zout.
  • Sluit het bokaaltje en schud goed.
  • Giet de dressing over de salade en schep voorzichtig om.
  • Zet een gietijzeren pan op het vuur. Leg er de plakjes spek naast elkaar in.
  • Breng de pan op warmte (ja, je begint met een koude pan) en laat het spek krokant bakken aan beide kanten.
  • Laat het spek uitlekken op keukenpapier.
  • Verkruimel het spek over de salade.
  • Serveer meteen.

TIP:

Je kan ook geitenkaasbolletjes kiezen of verse mozzarella die je in blokjes snijdt.
Doordat de pan koud is wanneer je begint met het spek te bakken, krijgt het vet de kans om uit te bakken zonder dat het spek verbrandt.

Reacties