Gepofte aardappel
Foto Cathy Van de Moortele |
Kan het eenvoudiger? Je hebt er echt geen omkijken naar. Kies de grootste aardappelen uit die je kan vinden. In Turkije zijn ze dol op kumpir, gevulde, gepofte aardappelen. Het lijkt me dan ook evident dat je deze grote aardappelen kan vinden in Turkse supermarkten. Kies voor even grote exemplaren, om een gelijke gaartijd te garanderen. Deze "kumpir" aardappelen hebben een veel witter kruim dan onze aardappelen.
Wat hebben we nodig:
- 2 grote kumpir aardappelen, gewassen maar niet geschild
- 25 gr boter, gesmolten
- zeezout
- klontje boter
- platte peterselie, fijngesnipperd
- Aleppo peper (pul biber)
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 225°C.
- Kook de aardappelen 20 min in lichtgezouten water.
- Giet de aardappelen af.
- Prik de aardappelen rondom rond in met een vork en leg ze op een bakplaat.
- Pof de aardappelen gedurende 30 min in de hete oven.
- Bestrijk de aardappelen met gesmolten boter. Draai ze om en doe hetzelfde met de andere kant. Draai ze weer om.
- Strooi wat zeezout over de aardappelen en laat ze nog 30 min verder poffen of tot ze gaar zijn.
- Met een scherp mes maak je een snede overlangs.
- Duw aan weerszijden van de aardappelen tot het kruim naar boven komt.
- Werk af met een klontje boter, gesnipperde peterselie en Aleppo peper.
TIP:
Lekker bij rood vlees!
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties