Aardbeientaart

Foto Cathy Van de Moortele

Netflix, Midsommernatt. En dan op zoek naar recepten om die heerlijke aardbeientaart te maken. Ik heb er Zwitserse room tussen gesmeerd met een laagje gemacereerde aardbeien en daarna de biscuit afgewerkt met slagroom en extra aardbeien. Laat het smaken!

Wat hebben we nodig:

  • 2 eierdooiers
  • 30 gr fijne griessuiker
  • 10 gr maïzena
  • 100 ml volle melk
  • 100 ml slagroom
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 500 gr aardbeien, schoongemaakt
  • 40 gr fijne griessuiker
  • 1 eetlepel aardbeilikeur (facultatief)
  • zeste en sap van 1/2 citroen
  • 4 eieren
  • 140 gr fijne griessuiker
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 55 gr patisseriebloem
  • 55 gr maïzena
  • 5 gr bakpoeder
  • klontje boter
  • paneermeel
  • 400 ml slagroom
  • 500 gr aardbeien, schoongemaakt

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de dooiers in een steelpan met de suiker, maïzena, melk en slagroom.
  • Laat alles indikken op een laag vuurtje. Laat de pudding zeker niet koken. 
  • Van zodra de pudding dik geworden is, zet je hem van het vuur. 
  • Roer de vanille door de pudding. Schep de pudding in een kommetje en dek meteen af met plastic folie, rechtstreeks op de pudding, zodat er geen vel op komt.
  • Verwarm de oven voor op 200°C 
  • Snij de aardbeien in kleine stukjes en doe ze in een kom.
  • Voeg de suiker, het likeur, de zeste en het citroensap toe. 
  • Laat de aardbeien marineren op kamertemperatuur.
  • Klop de eieren goed los in de kom van de Kenwood, op hoge snelheid, met de draadklopper.
  • Voeg de suiker geleidelijk aan toe en klop verder tot een lichtgekleurde, dikke massa.
  • Zeef de bloem met de maïzena en het bakpoeder in een kommetje.
  • Spatel deze droge ingrediënten rustig door de eiermassa, zodat hij niet invalt.
  • Boter een springvorm van 23 of 24 cm diameter goed in en strooi er daarna paneermeel op. Zorg dat zowel de bodem als de randen een laagje boter + paneermeel hebben.
  • Giet het beslag in de voorbereide vorm.
  • Bak de biscuit 20 min.
  • Laat de biscuit volledig afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Snij de taart in 2 gelijke helften.
  • Klop de pudding nog eens goed door met een garde.
  • Klop de slagroom goed op, maar zorg dat het geen boter wordt. 
  • Hou 250 gr slagroom apart voor de toplaag.
  • Meng de 150 gr slagroom voorzichtig met de pudding. Vooral niet kloppen, onderspatelen is voldoende.
  • Laat de gemacereerde aardbeien uitlekken in een zeef.
  • Zet de onderste biscuit op een taartschotel.
  • Verdeel de Zwitserse room (slagroom met pudding) over de biscuit en schep er de uitgelekte aardbeitjes op.
  • Leg de bovenste biscuit hier op.
  • Smeer de slagroom op de bovenste biscuit.
  • Snij de aardbeien in plakjes en schik ze in een patroon op de bovenkant van de taart.
  • Zet de taart minstens voor een uur in de koeling.
Foto Cathy Van de Moortele

Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Zet de bakvorm op een bakplaat, om eventuele lekken op te vangen.
Laat de gemacereerde aardbeien uitlekken, om te vermijden dat de room lopend wordt door het sap.
Maïzena zorgt voor luchtigheid.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties