Italiaanse maaltijdsoep met worst

Foto Cathy Van de Moortele

Lekker hoor, zo'n soep met worst en spinazie. Je doet er meteen ditali pasta, kleine tube pasta, te vinden in de Turkse supermarkt. Koop er meteen ook pul biber (Aleppo peper - ik neem de milde variant) want die doe ik in zoveel recepten, ik kan er niet meer zonder.
Grana Padano deze keer, een stuk goedkoper dan zijn Parmezaanse grote broer, maar voor deze soep is dat zeker goed genoeg.

Wat hebben we nodig:

  • 3 boerenworsten of Italiaanse worsten (met venkelzaad)
  • 30 ml olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 l kippenbouillon, heet
  • 230 ml slagroom
  • 150 gr kleine pasta (ik gebruikte ditali)
  • peper van de molen
  • zout
  • gedroogde oregano
  • 10 blaadjes basilicum, gesnipperd
  • Aleppo peper
  • 200 gr jonge spinazie, gewassen
  • 70 gr Grana Padano, vers geraspt + extra voor de afwerking
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Knijp balletjes vlees uit de worsten en gooi de darm weg.
  • Zet een zware pot op het vuur en warm hem op.
  • Bak de balletjes rondom rond bruin en haal ze uit de pot.
  • Voeg de olijfolie toe en warm die op.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg de knoflook toe.
  • Giet de bouillon in de pot en voeg ook de slagroom toe.
  • Warm alles goed door.
  • Gaar de pasta in de bouillon.
  • Kruid met peper, zout, oregano, basilicum en Aleppo peper.
  • Voeg de balletjes weer toe.
  • Strooi de spinazie in de soep en laat ze slinken.
  • Zet de pot van het vuur en roer de Grana Padano door de soep.
  • Laat de soep 10 min rusten van het vuur weg. De kaas zal de soep indikken.
  • Strooi de peterselie over de soep.
  • Serveer in mooie kommen. 
  • Geef er het stuk Grana Padano bij, zodat elk naar believen extra kaas kan raspen.

TIP:

Als je jonge spinazie kiest, hoef je de steeltjes niet te verwijderen. Heb je oudere, grotere bladeren? Verwijder dan zeker de dikke nerven en snij de bladeren kleiner.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties