Ravioli met geroosterde pompoen en salieboter

Foto Cathy Van de Moortele

Kies een pompoen die jij lekker vindt. Deze keer koos ik een groengrijs exemplaar. Het vruchtvlees was diep oranje en heel smaakvol. Ideaal voor wat ik voor ogen had!
De pompoen wordt geroosterd in de oven en nadien heel fijn gemixt met ei, ricotta en Parmezaanse kaas. Reken op heel wat ravioli met deze hoeveelheid. Maar dan heb je wel weer wat voorraad in de vriezer. Leg de bevroren ravioli in kokend water en je kan al heel snel aan tafel.

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 200 gr eieren, 200 gr semola en 200 gr "00" pastabloem
  • 1 pompoen, in stukken gehakt en ontpit
  • olijfolie
  • enkele takjes thijm
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 tenen knoflook, gekneusd
  • 1 ei
  • 40 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 100 gr ricotta, uitgelekt indien nodig
  • nootmuskaat
  • boerenboter
  • verse salieblaadjes
  • 2 eetlepels pompoenpitten

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept. Laat het deeg 30 min rusten in een ziploc zak.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Snij de stukken pompoen in parten en leg ze in een kom.
  • Besprenkel de pompoen met olijfolie.
  • Kruid met geriste thijm, peper en zout.
  • Verdeel alles over een bakplaat en leg er de gekneusde tenen knoflook tussen.
  • Rooster de pompoen tot hij zacht is. Halverwege de gaartijd kan je de plakken pompoen omdraaien voor een gelijkmatige garing.
  • Schep de pompoen los van de schil, gebruik hiervoor een lepel.
  • Cutter het vruchtvlees glad, met de knoflook, het ei, de Parmezaanse kaas en de ricotta.
  • Kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Laat de vulling compleet afkoelen.
  • Verdeel het pastadeeg in porties.
  • Rol een portie deeg uit tot een lasagnevel.
  • Breng de vulling over in een spuitzak.
  • Spuit gelijke hoopjes vulling op het lasagnevel en dek af met een tweede vel. Steek ravioli uit met een vormpje naar keuze.
  • Laat de ravioli drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Ga zo door tot alle vulling opgebruikt is.
  • Breng een grote pot met ruim, gezouten water aan de kook.
  • Kook de helft van de ravioli tot ze gaar zijn (de rest kan je invriezen op een bakplaat en nadien overbrengen in een ziploc zak).
  • Laat in een pan een flinke hoeveelheid boerenboter hazelnootbruin worden met de salieblaadjes.
  • Toast de pompoenpitten in een droog pannetje.
  • Verdeel de ravioli over 2 diepe kommen en schep er de beurre noisette over.
  • Strooi de krokante salieblaadjes en de pompoenpitten over de ravioli.
  • Werk af met peper van de molen.

TIP:

Leg de Parmezaanse kaas en een fijne rasp (microplane) op tafel, zodat je naar believen kaas kan raspen boven jouw kom.

Reacties