Macarona bechamel

Foto Cathy Van de Moortele

In Egypte eten ze geen lasagne, maar macarona bechamel. Pasta, bechamelsaus, gehakt met tomatensaus. Je kent de reutemeut. Maar het ziet er anders uit en het smaakt anders dan de Italiaanse lasagne. Geniet!

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 500 gr rundergehakt (halal)
  • witte peper
  • zout
  • snuifje korianderpoeder
  • nootmuskaat
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • zout
  • 1 eetlepel paprikapuree (of tomatenpuree)
  • 200 gr (1/2 blik) tomatenblokjes, gemixt
  • 375 gr penne
  • 200 gr boter
  • 200 gr bloem
  • 1250 ml verse melk
  • 1 ei, losgeklopt

Hoe gaan we te werk:

  • Warm wat olijfolie op in een pan.
  • Bak het vlees rul. 
  • Kruid met peper, zout, korianderpoeder en een beetje vers gemalen nootmuskaat.
  • Voeg de gesnipperde uien toe en bak ze mee tot ze zacht zijn. Laat ze niet kleuren.
  • Roer de paprikapuree door het gehakt en bak het even mee, zodat de smaak vrij komt.
  • Meng het gebakken gehakt met de tomatensaus en warm nog even goed door.
  • Zet het vuur laag en laat de vleessaus 20 min heel zachtjes pruttelen.
  • Kook de pasta beetgaar. De pasta moet straks nog in de oven, kook hem dus zeker niet te lang.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet een grote ovenschaal klaar op een bakplaat en vet die lichtjes in met wat olie.
  • We maken nu de bechamelsaus: laat de boter volledig smelten.
  • Roer de bloem door de gesmolten boter en laat ze even "uitbakken" zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  • Voeg de melk geleidelijk aan toe (per 250 ml) en klop telkens goed met een garde, zodat je geen klontertjes hebt.
  • Kruid de bechamel met witte peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Meng de helft van de bechamel met de al dente pasta.
  • Schep de helft van de pasta in de ovenschaal. 
  • Druk de pasta goed effen met een silicone spatel.
  • Schep nu de tomatensaus met het vlees over de pasta en druk opnieuw goed aan.
  • De rest van de pasta mag er over.
  • Warm de rest van de bechamelsaus weer een beetje op en verspreid die over de penne.
  • Zorg dat de hele schaal bedekt is met bechamel.
  • Met een silicone borsteltje smeer je de bechamelsaus in met losgeklopt ei.
  • Schuif de ovenschaal voor 45 min in de oven. Zet op het laatste de grill nog even aan.
  • Laat de ovenschotel zeker 30 min rusten voor je hem opdient.

TIP:

Ik gebruik graag verse melk voor bechamel. Het maakt de saus nog zoveel beter.
Paprikapuree kan je kopen in de Turkse supermarkt. Het is een echt smaakbommetje.
In dit pastagerecht zit geen kaas.
Het is een hele grote hoeveelheid bechamel, schrik niet, het klopt.
Bij de halal slager heb je de keuze tussen runderamericain (mager) en rundergehakt (met vet). Kies voor het rundergehakt, voor extra smaak en smeuïgheid.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties