Pastinaak aardappelpuree

 

Foto Cathy Van de Moortele

Pastinaak is zo'n groente die het super doet in de winter. Denk aan stoofpotjes, ovengerechten, gratins, ... Vandaag houden we het eenvoudig maar lekker: puree van aardappel en pastinaak. 

Wat hebben we nodig:

  • 350 gr kruimige aardappelen, geschild en gewassen
  • 200 gr pastinaak, geschild en gewassen
  • 1 teen knoflook, gepeld en geplet
  • 1 laurierblad
  • 170 ml melk
  • 45 gr boter, op kamertemperatuur
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de aardappelen in gelijke stukken.
  • Snij de pastinaak in gelijke stukken.
  • Doe de groenten in twee aparte potten en zet ze onder koud water. Kruid met zout.
  • Breng de groenten aan de kook, zet het vuur wat zachter en laat de groenten heel zacht worden.
  • Giet de groenten af en laat ze uitdampen. 
  • Verwarm ondertussen de melk met de knoflook en de laurier. Hou de melk warm en laat de smaakmakers zeker 20 min trekken.
  • Duw de aardappelen, pastinaak en de knoflook van de melk door een aardappelpers of gebruik een aardappelstamper om de groenten fijn te maken.
  • Voeg de boter toe en meng ze onder de groenten.
  • Gooi de laurier weg. 
  • Voeg geleidelijk aan de melk toe en meng na elke toevoeging tot je de consistentie hebt die jij lekker vindt.
  • Kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.

TIP:

Werk af met een extra klontje boter.
Groenten die onder de grond groeien, zet je op met koud water (bv aardappelen, wortelen, pastinaak,...). Groenten die boven de grond groeien, zet je op in warm water (bv boontjes, erwtjes, ...).

Reacties