Kniepertjes

Foto Cathy Van de Moortele

Mijn inspiratie voor deze Nederlandse nieuwjaarswafeltjes, haalde ik bij Rutger bakt vandaan. Oooh wat zijn ze heerlijk zeg. Zorg dat je tijd hebt, want ik heb toch heel erg lang achter dat wafelijzer gestaan. Reken 1min30 per wafeltje, op stand 6 van mijn Frifri wafelijzer. Laat ze uitharden op een rooster en bewaar ze in een blikken trommel. Nou ja... bewaren...

Wat hebben we nodig:

  • 140 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 275 gr fijne griessuiker
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 2 eieren
  • 350 gr patisseriebloem
  • snuifje zout

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de boter in de kom van de Kenwood en klop ze op met de suiker.
  • Voeg de vanille toe en één van de eieren.
  • Klop op tot het ei helemaal is opgenomen.
  • Voeg het tweede ei toe en klop opnieuw op.
  • Meng de bloem met het zout.
  • Klop de bloem kort door het beslag.
  • Breng alles over in een kom met deksel en zet het een uurtje in de koelkast.
  • Haal het deeg tijdig uit de koelkast zodat het niet heel erg hard is.
  • Maak 45 porties van 20 gr en plat ze een beetje af.
  • Verwarm het wafelijzer voor met de mal voor kniepertjes/nieuwjaarswafeltjes/hoorntjes. Zet de thermostaat op stand 6.
  • Vet de plaat lichtjes in (eenmalig).
  • Van zodra het lichtje van de thermostaat uit is, leg je 1 portie deeg in het midden van de mal.
  • Sluit het wafelijzer zonder het aan te drukken en zet de timer op 1min30. 
  • Haal het wafeltje met een paletmes uit het wafelijzer en laat het uitharden op een rooster. Het wafeltje is nog heel slap wanneer het uit het ijzer komt.

TIP:

Ik vind het wel fijn om de porties echt precies af te wegen, zodat de wafeltjes mooi gelijk zijn van vorm.
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Foto Lana Joos


Reacties