Zoete kaak uit Libanon

Foto Cathy Van de Moortele

Weer een lekkernij uit het Midden-Oosten: kaak! Kleine, goudbruin gebakken koekjes met sesamzaadjes. We gebruiken 2 producten die je kan kopen in Arabische winkeltjes, namelijk: anijspoeder en mahlab (poeder van een soort gedroogde kersenpit). Ze geven de kaak hun typische smaak en je kan ze niet echt door iets anders vervangen. Het heeft me wat tijd gekost om aan deze producten te komen, maar nu ik weet waar het verkocht wordt, zal ik wel eens vaker deze koekjes maken. 

Wat hebben we nodig:

  • 350 gr patisseriebloem
  • 70 ml neutrale olie
  • 50 gr ghee (geklaarde boter), op kamertemperatuur maar niet gesmolten
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 gr bakpoeder
  • 15 gr anijspoeder
  • 8 gr mahlab
  • 165 gr fijne griessuiker
  • 1/2 koffielepel vanille extract
  • snuifje zout
  • 70 ml water (+ extra indien te droog)
  • 140 gr geroosterde sesamzaadjes

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Meng alle ingrediĆ«nten (behalve het sesamzaad) in een kom tot een homogeen deeg.
  • Meng niet langer dan nodig. 
  • Als het deeg te droog is, voeg dan een beetje water toe.
  • Is het deeg te plakkerig, voeg dan wat bloem toe.
  • Vorm kleine balletjes (15 gr) van het deeg en rol er worstjes van.
  • Breng de twee uiteinden naar elkaar toe en maak er een cirkel van.
  • Doe de sesamzaadjes in een kommetje.
  • Doop elk koekje in de sesamzaadjes aan beide zijden en leg ze met enige tussenruimte op de bakplaten.
  • Bak de koekjes goudbruin. Reken daar zo'n 25 min voor. Hoe langer je ze laat bakken, hoe harder ze zullen zijn.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.
  • Eens de koekjes volledig afgekoeld zijn, kan je ze bewaren in een afgesloten glazen pot.

TIP:

Voeg eens wat geroosterde venkelzaadjes toe aan het recept, voor extra smaak.
Je zal zeker de helft van de sesamzaadjes over hebben. Die kan je recupereren.
Dit recept is goed voor 54 koekjes.
Ik koop liever geroosterde sesamzaadjes dan de witte, omdat ze meer smaak hebben. Je kan natuurlijk ook zelf witte sesamzaadjes roosteren in een droog pannetje.



Reacties