Cannelloni met spinazie en ricotta

Foto Cathy Van de Moortele

Een klassieker. Maak jij het wel eens? Ik vind het wel leuk om de buisjes te vullen met de spinazie/ricotta. Met een spuitzak is dat zo gebeurd. Zorg dat je bechamelsaus goed op smaak is en probeer ook verse spinazie te gebruiken. De spinazie zwier ik droog in de slazwierder. Dat gaat heel vlot, zowel voor het garen als erna. Je wilt namelijk niet teveel vocht in je vulling. 
Je kan deze schotel voor twee perfect op voorhand klaarmaken en dan in de oven schuiven wanneer je aan tafel wilt gaan. Serveer er nog een frisse kruidensalade bij.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 300 gr verse spinazie, gewassen en gedroogd
  • 1 teen look, gepeld
  • peper van de molen
  • zout
  • 50 gr boter
  • 35 gr vloeiende bloem
  • 500 ml (verse) melk, koud
  • nootmuskaat
  • 150 gr ricotta
  • 1 ei
  • 20 gr Parmezaanse kaas + extra voor de afwerking
  • 10 cannelloni
  • 2 eetlepels paneermeel

Hoe gaan we te werk:

  • Doe wat olijfolie in een diepe hapjespan en warm die op.
  • Voeg de drooggezwierde spinazie toe en laat ze slinken.
  • Rasp het teentje knoflook boven de spinazie en meng regelmatig alles door elkaar met een tang.
  • Kruid de spinazie met peper en zout.
  • Zwier de geslonken spinazie droog of knijp ze goed uit.
  • Hak de spinazie heel fijn.
  • In een sauspan laat je de boter warm worden.
  • Klop de bloem door de boter tot je een roux hebt. Laat de roux even uitbakken, zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  • Voeg de melk geleidelijk aan toe en klop telkens goed, om klontertjes te vermijden.
  • Kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Hou de saus warm.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Zet een ovenschaal klaar, waar 10 cannelloni in passen.
  • Meng de ricotta met het ei. Gebruik hiervoor een garde.
  • Voeg de gehakte spinazie en de Parmezaanse kaas toe.
  • Kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Breng de vulling over in een wegwerpspuitzak. 
  • Schep een laagje van de bechamelsaus in de ovenschaal.
  • Spuit de vulling in de cannelloni en leg ze naast elkaar in de ovenschaal.
  • Bedek de cannelloni met de rest van de bechamel.
  • Rasp extra Parmezaanse kaas in een kommetje en meng die met het paneermeel.
  • Strooi de kaas met paneermeel over de cannelloni.
  • Schuif de ovenschaal voor 35 min in de oven.
  • Op het laatst zet je de grill nog even aan, om een lekker korstje te krijgen.

TIP:

Als je de schotel op voorhand klaar maakt, zal hij wat langer in de oven moeten.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties