Hartige Dutch baby

Foto Cathy Van de Moortele

De gietijzeren pan moet rokend heet zijn. Laat ze meteen van bij de start mee opwarmen in de oven. Haal de pan uit de oven, laat de boter er in smelten en giet er dan het beslag op. Open de oven niet terwijl de Dutch baby in de oven staat, anders valt hij gegarandeerd in. Je wilt dat de Dutch baby mooi krokant is. In combinatie met de romige bechamel en de zachte ham... heerlijk!

Wat hebben we nodig:

  • 180 ml verse melk
  • een takje thijm
  • 1 teentje knoflook, gepeld en geplet
  • 80 gr bloem
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 120 ml verse melk, op kamertemperatuur
  • 1 koffielepeltje mosterd
  • peper van de molen
  • zout
  • verse thijm, gerist
  • verse bieslook, fijngesnipperd
  • 35 gr boerenboter
  • 20 gr Emmenthaler, vers geraspt
  • 20 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • enkele plakjes dun gesneden prosciutto cotto (Italiaanse gekookte ham), op kamertemperatuur
  • 25 gr boter
  • 15 gr bloem
  • nootmuskaat
  • 15 gr Emmenthaler, vers geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de melk in een pot en leg er het takje thijm en de knoflook in.
  • Verwarm de melk (laat hem niet koken) en laat de kruiden infuseren. We gaan deze melk straks gebruiken voor de bechamel.
  • Zet twee kleine, gietijzeren pannen in de oven en verwarm hem voor op 220°C.
  • Doe de bloem, eieren, melk en mosterd in een hoge beker en mix alles tot een glad beslag met een staafmixer. Kruid met peper en zout.
  • Roer de thijm en bieslook door het beslag.
  • Haal de pannen uit de oven (gebruik ovenwanten!) en laat er de boter in smelten.
  • Eens de boter gesmolten is, giet je het beslag in de pannen.
  • Strooi de twee soorten kaas over het beslag en schuif de pannen voor 20 min in de oven.
  • Ondertussen maken we de bechamel: laat de boter smelten in een pot.
  • Roer de bloem door de gesmolten boter en klop tot een mooi gebonden roux.
  • Laat de roux niet kleuren, maar bak hem wel even, zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  • Neem de geïnfuseerde melk en gooi de thijm en knoflook weg.
  • Giet de melk geleidelijk aan bij de roux en blijf goed kloppen met een garde.
  • Kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Laat de kaas wegsmelten in de bechamel.
  • Haal de Dutch baby's uit de oven, beleg ze met de prosciutto en napeer met de bechamel.
  • Strooi extra thijm en bieslook over de Dutch baby's en dien meteen op.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Dutch baby's zie je het vaakst in zoete versies, met slagroom en rood fruit en bloemsuiker bijvoorbeeld. Maar deze hartige versie is een start van nog vele varianten.
Heb je een melkboer in de buurt? Haal dan eens verse melk en proef het verschil.
Ook lekker met plakjes fijngesneden mortadella.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties