Traditionele wafels

Foto Cathy Van de Moortele

Een wafelijzer is een investering, zeker als je een wafelijzer koopt met wisselbare mallen. Ik heb er zo eentje, met een resem aan mallen erbij. Want elke soort wafel vraagt een eigen mal. 
Voor deze zachte wafels neem ik graag de mal voor traditionele wafels.
Heb je er al zin in? Uit dit recept haal je 13 wafels.

Wat hebben we nodig:

  • 2 eieren
  • 40 gr fijne griessuiker
  • 15 gr vanillesuiker
  • 120 ml melk
  • 50 ml water
  • 250 gr patisseriebloem
  • 15 gr bakpoeder
  • 30 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • olie

Hoe gaan we te werk:

  • Klop de eieren los met de twee soorten suiker. Gebruik hiervoor een garde.
  • Voeg de melk en het water toe en meng goed.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder boven de natte ingrediĆ«nten en meng opnieuw.
  • Als laatste mag nu de gesmolten boter erbij.
  • Verwarm het wafelijzer voor en wacht tot het lichtje van de thermostaat aangeeft dat het wafelijzer op temperatuur is. Ik zet de thermostaat op stand 6.
  • Vet het ijzer 1x lichtjes in met een beetje olie.
  • Giet een lepel van het beslag in het ijzer (de mal moet niet helemaal bedekt zijn met beslag), sluit het deksel en laat de wafel mooi garen. Reken hiervoor 3 min als je ze licht van kleur wilt, 4 min als je ze iets donkerder en krokant wilt.
  • Laat de wafels afkoelen op een rooster of eet ze meteen warm uit het ijzer.

TIP:

Lekker met opgeklopte slagroom en bosbessen. Of gewoon puur natuurlijk!
Heb je wafels over? Warm ze kort op in de toaster of enkele min in de airfryer op 180°C.
Bewaar de wafels in een gesloten tupperware doos.
Ik gebruik mijn grootste koekjesschep om gelijke porties beslag in het wafelijzer te scheppen.


Reacties