Turkse koolrolletjes

Foto Cathy Van de Moortele

Lahana sarmasi: witte koolbladeren, gevuld met rijst en kruiden en geserveerd in tomatensaus. Ooooh wat heb ik hier zin in. Een Turks veggie gerecht deze keer maar het vult goed en je likt je vingers af. 

Wat hebben we nodig:

  • 1 grote witte kool
  • 350 gr jasmijnrijst
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 200 gr tomaten, fijn gesneden, met sap
  • 25 gr gr paprikapuree (of tomatenpuree)
  • 25 gr tomatenpuree
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 1 koffielepel gedroogde dille
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • peper van de molen
  • zout
  • sap van 1/2 citroen
  • 40 ml olijfolie
  • 50 ml olijfolie
  • 25 gr paprikapuree (of tomatenpuree)
  • 25 gr tomatenpuree
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 2 koffielepels gedroogde munt
  • 500 ml water, heet

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een grote pot met water op het vuur en breng die aan de kook.
  • Snij de kern uit de kool ruim weg.
  • Snij de kool nu in 4 parten.
  • Leg 1 part kool in het kokende water en laat die 3 min koken, zodat de bladeren van elkaar loskomen en plooibaar zijn.
  • Doe zo voort tot alle koolbladeren geblancheerd zijn.
  • Laat de koolbladeren goed uitlekken in een vergiet en daarna op een propere keukenhanddoek.
  • In een kom meng je de rijst met de ui, knoflook, tomaten, paprikapuree, tomatenpuree, peterselie, dille, munt.
  • Kruid met peper en zout.
  • Verfris de vulling met citroensap. 
  • Doe de olijfolie bij de vulling en meng alles goed door elkaar.
  • Ondertussen gaan we de saus maken: Laat 50 ml olijfolie warm worden in een pot.
  • Roer de paprikapuree en tomatenpuree door de warme olie en "bak" ze even mee.
  • Voeg de knoflook en munt toe. 
  • Kruid met peper en zout.
  • Giet het hete water in de pot en breng de saus aan de kook.
  • Laat de saus 10 min zachtjes pruttelen en hou ze daarna warm.
  • Snij de dikke nerven uit de koolbladeren en leg die in een grote kookpot als beschermlaag voor de koolrolletjes.
  • Neem een koolblad en snij het door als het te groot is.
  • Leg een kleine hoeveelheid vulling op het blad en rol het blad op zoals een burrito: 1x vouwen over de vulling, de zijkanten naar binnen en dan verder oprollen.
  • Ga zo door tot alle bladeren en vulling op zijn.
  • Schik de rolletjes dicht tegen elkaar op de bodem van koolresten.
  • Overgiet de rolletjes met de saus en leg een omgekeerd bord op de rolletjes, zodat ze niet gaan drijven, maar netjes bij elkaar blijven en gelijkmatig kunnen garen.
  • Zet een deksel op de pot en laat de rolletjes op medium-laag vuur 60 - 70 min garen.
  • Serveer de koolrolletjes warm of op kamertemperatuur. 

TIP:

Heb je vulling over? Doe de vulling dan in een paprika waar je het kapje vanaf gesneden hebt. Gaar de gevulde paprika met eenzelfde saus op het vuur, in een pot waar de paprika net in past.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties