Gefrituurde wontons

Foto Cathy Van de Moortele

Op een etentje van het werk, werd er gepraat over dim sum. Mijn Somalische collegaatje was zo teleurgesteld dat dim sum zacht waren, ze had een krokante, gefrituurde versie verwacht. Bij deze: gefrituurde wontons. En ja, ze zijn super lekker!
Gebruik niet de gewone wonton velletjes, maar deze die bedoeld zijn om te frituren. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm met chilisaus.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr kalfsgehakt
  • 65 gr shii-take
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • platte peterselie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 koffielepel geroosterde sesamolie
  • witte peper
  • zout
  • 1 koffielepel gember/knoflookpasta
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 pakje wontonvelletjes om te frituren, ontdooid

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het gehakt in een kom.
  • Verwijder de steeltjes van de shii-take en hak de hoedjes heel fijn. Voeg ze toe aan het gehakt, samen met de pijpajuintjes en de peterselie.
  • Kruid met sojasaus, sesamolie, peper, zout en gember/knoflookpasta.
  • Bind het vlees met de maïzena.
  • Pak de vulling in je hand en klop het meerdere keren terug in de kom. Het breekt de vezels van het vlees en het zorgt voor een smeuïge vulling.
  • Zet een kommetje koud water klaar.
  • Open de verpakking van de wontons en leg de velletjes tussen een handdoek, zodat ze niet uitdrogen.
  • Leg een velletje op je open hand, met een punt naar boven gericht.
  • Schep een koffielepel vulling in het midden en breng de onderste punt naar de bovenste punt. Druk goed aan zodat je een driehoek bekomt.
  • Vouw nu de twee andere punten over elkaar en kleef ze aan elkaar vast met een beetje water.
Foto Cathy Van de Moortele
  • Verzamel alle wontons op een lichtjes bebloemde plank.
Foto Cathy Van de Moortele
  • Zet de frituurpan aan op 190°C.
  • Haal het mandje uit de frituurpan en laat 6 wontons in de hete olie zakken. Zorg dat ze zich niet vastzetten op het verwarmelement.
  • Van zodra de wontons komen bovendrijven, zet je het mandje op de wontons, zodat ze onder de olie verder kunnen frituren.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer met (zoete) chilisaus.

TIP:

Eens de wontons gevormd zijn, kan je ze ook invriezen. 
Krijg je niet alle gefrituurde wontons in 1x op? Maak ze weer warm en krokant in de airfryer.
Geen gember/knoflookpasta in huis? Rasp dan gewoon wat verse gember en knoflook boven het gehakt.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties