Tijgercake

Foto Cathy Van de Moortele

Bleke en donkere strepen, zo ziet deze marmercake er uit. Heel eenvoudig om te maken. De cake wordt langzaam gebakken op lage temperatuur. Laat hem maar rustig in de oven staan. Probeer jezelf ook in te houden om hem niet aan te snijden - ik weet het, het is heel verleidelijk om te zien of de binnenkant gelukt is - tot hij volledig is afgekoeld. Geef hem liefde, geef hem tijd. 

Wat hebben we nodig:

  • 40 gr pure cacao
  • 2 gr espressopoeder (facultatief)
  • 80 gr fijne griessuiker
  • 60 gr water, warm
  • 350 gr patisseriebloem
  • 6 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 150 gr plantaardige olie + een beetje extra
  • 3 eieren + 1 eierdooier, op kamertemperatuur
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 300 gr fijne griessuiker
  • 175 gr karnemelk, op kamertemperatuur

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 160°C en vet een vierkante, hoge cakevorm lichtjes in.
  • Meng de cacao met het espressopoeder en de suiker in het warme water. Meng goed met een kleine garde, zodat er geen klontertjes zijn. Zet dit mengsel even aan de kant.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout in een kom.
  • Klop de olie op met de eieren, de dooier, het vanillemerg en de suiker in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de draadklopper.
  • Klop tot de massa licht van kleur wordt en verdubbelt in volume.
  • Voeg nu afwisselend bloem en karnemelk toe.
  • Meng niet langer dan nodig.
  • Schep de helft van het beslag over in een andere kom.
  • Bij de rest van het beslag doe je het cacaopapje. Klop nog eens kort op, zodat je een chocoladebeslag krijgt.
  • Giet nu een laagje chocoladebeslag in de voorbereide vorm.
  • Giet daarbovenop een laagje lichtgekleurd beslag.
  • Zorg dat je in totaal 5 lagen hebt. Er wordt niet gemarmerd met een mes, er wordt ook niets gladgestreken met een spatel. Laat het beslag zelf zijn weg vinden.
  • Doe de extra olie op een bordje en doop er een silicone spatel in.
  • Duw de spatel voorzichtjes in de bovenkant van het beslag, zodat je een ondiepe snede hebt in de lengte.
  • Bak de cake 1u30 min en check of hij gaar is, door er met een satéprikker in te prikken. Hangt er nog beslag aan de prikker, laat de cake dan nog 10 min langer in de oven staan.
  • Laat de cake in de vorm afkoelen op een rooster.
  • Ontvorm de cake pas wanneer hij helemaal is afgekoeld.

TIP:

Geniet van deze heerlijke tijgercake!
Olie zorgt voor een malse cake die minder zwaar is dan een cake met boter.
Het espressopoeder zorgt dat de chocoladesmaak nog meer tot zijn recht komt.
Ik gebruik mijn rechthoekige broodbakvorm van Emile Henry voor deze cake (zonder deksel).


Reacties