Wrap met slowcooker lamsboutsteak

Foto Cathy Van de Moortele

Lamsboutsteak? Hoe dan? In Gent vind je goede halalslagers waar je lekker lamsvlees kan kopen. Een lamsbout is te groot voor ons tweetjes, maar ik zag dat de slager de lamsbout ook versnijdt tot dikke steaks. Dat is precies wat ik zocht!
De slowcooker heeft deze winter niet genoeg gedraaid en dat moet ik goed maken. We zullen dit lamsvlees garen in de slowcooker, zodat het vlees alle tijd krijgt om zacht en mals te worden.
De lamsbouillonblokjes, kardamompeulen en gedroogde limoenen kan je vinden in Turkse of Arabische winkeltjes.
Na het garen, gebruiken we dit lamsvlees om onze wrap mee te vullen. Lekker met tahinisaus!

Wat hebben we nodig:

  • 1 dikke steak van lamsbout
  • olijfolie
  • 7 kruiden
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 uien, gepeld en gehalveerd
  • 500 ml bouillon van lam, heet
  • 6 kardamompeulen
  • 2 gedroogde limoenen
  • 1 bol knoflook, gehalveerd

Hoe gaan we te werk:

  • Dep het vlees zo droog mogelijk met keukenpapier.
  • Wrijf de steak in met olijfolie.
  • Wrijf de kruiden in de steak aan alle zijden.
  • Zet een pan op het vuur en warm die goed op.
  • Korst het vlees aan beide zijden en leg het daarna in de slowcooker.
  • Leg de uien op de snijkant in de pan en laat ze ook kleur krijgen.
  • Leg de uien bij het vlees in de slowcooker.
  • Overgiet met de bouillon en voeg de kardamompeulen, gedroogde limoenen en knoflook toe.
  • Programmeer de slowcooker voor 6u op de laagste stand en laat het vlees mooi zacht worden.
  • Haal het vlees uit de slowcooker en haal het uit elkaar.
  • Zeef de saus en kook ze in. Duw de knoflooktenen door de zeef, zodat je ze erbij hebt in de saus.
  • Hou het vlees warm in de saus.

TIP:

Laat het deksel van de slowcooker dicht. Het vlees kan niet aanbranden en het vocht verdampt nagenoeg niet. Telkens je de slowcooker opent, verlies je warmte.
De gedroogde limoenen geven een frisse smaak aan het vlees en de saus.
Je hoeft het vlees niet om te draaien tijdens het garen, het bedruipt zichzelf.
Meng 50 ml tahini (sesampasta) met het sap van 1/2 citroen. Kruid met peper, zout en sumak. Voeg nog wat water toe als de saus nog te dik is. Lepel deze saus over het lamsvlees en vul er de dürüm mee. Leg er ook gebakken of gepekelde uien tussen.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties