Turkse arabasi kippensoep

Foto Cathy Van de Moortele

Dit dus: een heerlijk maar eenvoudige Turkse soep. Ik had een extra grote kippenbil in huis gehaald om deze soep te maken. Eerst een bouillonnetje trekken en daarna is de soep al snel klaar. In de Turkse supermarkt vind je paprikapuree, het is een concentraat van... rode paprika dus. Zoals de ons meer bekende tomatenpuree, maar met extra smaak. Ook in dit recept staat de paprikapuree samen met de tomatenpuree garant voor een heerlijke soep. De gare kip snij je in kleinere stukjes, die je op het laatst weer toevoegt aan de soep.

Wat hebben we nodig:

  • 1 grote kippenbil met vel
  • 1 wortel, in stukken gebroken
  • 2 stelen selder, in stukken gebroken
  • 1 ui, gehalveerd (met schil)
  • enkele peperkorrels
  • 2 l water
  • 20 gr bloem
  • 40 gr boter
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 koffielepel paprikapuree mild
  • peper van de molen
  • zout
  • Aleppo peper (pul biber)
  • gedroogde munt

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de kippenbil in een grote pot.
  • Voeg de groenten toe.
  • Strooi de peperkorrels erbij.
  • Overgiet alles met water en breng de bouillon aan de kook.
  • Eenmaal de bouillon kookt, zet je het vuur laag en laat je de kippenbil onder deksel garen tot ze netjes van het bot valt.
  • Haal de kip uit de bouillon en laat ze even afkoelen.
  • Gooi het vel en de botten weg. Trek de kip in kleine stukjes en hou ze apart voor straks.
  • Zeef de bouillon. We hebben 1.5 l van de bouillon nodig voor de soep. De smaakmakers mag je weggooien.
  • Rooster de bloem in een klein pannetje tot ze licht gekleurd is.
  • In een pot laat je de boter smelten.
  • Roer de geroosterde bloem door de boter tot je een lichte roux bekomt.
  • Bak de tomatenpuree en paprikapuree even mee tot het geurig wordt.
  • Blus geleidelijk aan met de 1.5 l bouillon, telkens een pollepel erbij, zodat je geen klontertjes krijgt.
  • Kruid de soep met peper, zout en Aleppo peper.
  • Voeg de gekookte kip toe en warm nog even door.
  • Schep de soep in mooie kommen en werk af met extra pul biber en gedroogde munt.

TIP:

Je kan kiezen voor milde of pikante paprikapuree. Idem voor de pul biber. Ik kies voor de milde varianten, omdat wij niet zo spicy eten.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties