Libanese pittige aardappeltjes

Foto Cathy Van de Moortele

Gefrituurde aardappelblokjes met een pittig sausje. Een beetje zoals de patatas bravas, maar dan een versie uit Libanon. Ze noemen ze daar: batata harra. 

Wat hebben we nodig:

  • 400 gr aardappelen, geschild
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • Aleppo peper (pul biber)
  • snuifje zout
  • 10 gr verse koriander, gesnipperd
  • partjes citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de aardappelen in dikke plakken en daarna in blokjes.
  • Laat ze 20 min in koud water staan.
  • Droog ze goed af.
  • Verwarm het frituurvet voor op 150°C.
  • Frituur de aardappelblokjes tot ze aan de buitenkant een klein korstje vertonen.
  • Laat ze afkoelen op keukenpapier.
  • Verwarm de olie nu tot 180°C.
  • Ondertussen zet je een pannetje op het vuur.
  • Warm de olijfolie op met de knoflook.
  • Kruid met Aleppo peper en zout.
  • Strooi de helft van de koriander over de olie.
  • Frituur de aardappeltjes krokant en meng ze daarna met de pittige looksaus.
  • Sprenkel wat vers geperst citroensap over de aardappeltjes.

TIP:

Werk de aardappeltjes af met extra koriander en Aleppo peper. 

Foto Cathy Van de Moortele




  • 8 medium gold potatoes peeled and cut into cubes
  • 2 tablespoons olive oil divided
  • ½ teaspoon salt
  • 3 garlic cloves minced
  • 2 teaspoons crushed red pepper divided
  • 1 cup chopped cilantro divided
  • Lemon wedges for serving

  • Preheat the oven to 450°F and line a sheet pan with parchment paper.
  • Place the potatoes on the baking sheet in one layer, drizzle 1 tablespoon olive oil on top and season with salt. Roast until the potatoes reach a golden brown color and crisp, about 30 minutes, flipping halfway through.
  • Meanwhile, heat the remaining 1 tablespoon olive oil in a small pan. Add the garlic, 1 teaspoon of the crushed red pepper and half the cilantro. Sauté until the garlic is golden in color, about 2 minutes; remove from heat and set aside.
  • Once the potatoes are roasted, transfer the garlic mixture on top of the potatoes and toss with the remaining cilantro and the red pepper flakes.
  • Serve hot or warm with a squeeze of lemon juice on top, if desired

Reacties