Kip met sumak en rode ui

Foto Cathy Van de Moortele

Ik heb een favoriete chef in het opvangcentrum waar ik werk. Hij komt uit Palestina en iedereen in huis weet hoe lekker hij kan koken. Zijn naam is Shareef en hij weet ons elke dag weer te verrassen. De kitchenette waar hij gebruik van kan maken is klein, met 2 kleine kookpitjes en een werkblad dat hij deelt met andere bewoners. Hij gaat secuur en heel netjes te werk en werkt met verse ingrediënten. Halal vlees koopt hij in Gent, waar hij met de bus naartoe gaat. Ik sta versteld van hoe hij met weinig middelen toch gezonde, kleurrijke en smakelijke maaltijden bereidt. Ik kan dan ook moeilijk weigeren als hij mij uitnodigt om samen met hem en zijn vrienden aan tafel te gaan. 
We weten allemaal dat het niet goed gaat in Palestina. Een open gevangenis, sinds jaren. De mensen hebben het er moeilijk en kennen geen vrijheid. Ze worden bestookt met raketten en zijn er niet veilig. Ze weten nooit of ze de volgende dag nog wakker zullen worden. Het is vreselijk wat er gaande is en het raakt me enorm. Ik zie het verdriet in hun ogen wanneer ze praten over hun familie die alles kwijt is en op de vlucht moet slaan voor nog meer raketten. Geen voedsel, geen water, geen medicijnen, geen electriciteit. Een heel dubbel gevoel, wanneer je dan samen aan tafel gaat.... Eentje om bij stil te staan, wanneer je samen met je familie eet en weet dat je veilig bent.

Wat hebben we nodig:

  • 1 kg kip met vel, in stukken gesneden
  • olijfolie
  • 2 eetlepels sumak + extra voor de afwerking
  • 1 eetlepel 7 kruiden
  • sap van 1 citroen
  • 3 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 rode uien, gepeld, gehalveerd en in fijne ringen gesneden
  • 30 gr witte amandelen
  • peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Met een scherp mes snij je de stukken kip enkele malen in, zodat de marinade goed kan intrekken in de kip.
  • Doe de stukken kip in een kom.
  • Besprenkel de kip ruim met olijfolie.
  • Strooi de sumak en de 7 kruiden over de kip en masseer de kip met de kruiden tot alles goed bedekt is.
  • Voeg het citroensap, de knoflook, peper en zout toe en masseer de kip nogmaals.
  • Dek af en laat de kip zeker 3u marineren in de koelkast.
  • Zet een pan op het vuur en doe er een bodempje olijfolie in.
  • Kleur de stukken kip aan tot ze mooi bruin zijn. Ze hoeven nog niet te garen.
  • Voeg meer olijfolie toe indien nodig.
  • Strooi de uien rond de kip.
  • Zet het vuur op medium laag.
  • Bak de kip 1u of tot ze goed gaar is.
  • Zet de kip even onder de grill om ze wat extra kleur te geven en het vel krokant te maken.
  • Ondertussen laat je wat olijfolie opwarmen in een pannetje. 
  • Frituur de amandelen goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de kip met de uien en strooi er de amandelen, peterselie en extra sumak over. 

TIP:

Traditioneel wordt deze kip geserveerd op een groot brood, type naan brood. Eens de gebakken kip en de uien van de bakplaat zijn, doop je het brood in de resterende baksappen. Leg het brood daarna op een schotel, leg er de kip en uien op en werk af met de amandelen, peterselie en sumak. Druppel wat extra olijfolie over het gerecht.

Reacties