Pommes Darphin

Foto Cathy Van de Moortele

Het eerste restaurant dat we bezochten in New York, was Wildair. Verrassende kaart, veel kennis van de mensen die er werkten, Franse invloeden en uitermate lekker gegeten. Ik zag er oa Pommes Darphin op de kaart staan en ik dacht meteen: ze bedoelen allicht Pommes Dauphine of Pommes Dauphinois maar was ik toch wel even verkeerd: Pommes Darphin bestaat wel degelijk. Wij kennen dit gerecht onder de naam rösti, waarbij fijngeraspte aardappeltjes gebakken worden in de pan. Welwelwel.... daarvoor moet je dus naar New York gaan. 
Tijd om zelf deze Darphin aardappeltjes te maken. Superleuk om ze te bakken in individuele gietijzeren pannetjes, maar je kan ze uiteraard ook gewoon bakken in een grote gietijzeren pan of je maakt gebruik van RVS ringen die je in je pan plaatst om individuele porties te hebben.

Wat hebben we nodig:

  • kookvaste aardappelen 
  • peper van de molen
  • zout
  • ghee (geklaarde boter) of olie

Hoe gaan we te werk:

  • Schil de aardappelen en was ze in koud water.
  • Droog de aardappelen goed, ze moeten zo droog mogelijk zijn zodat ze straks krokant kunnen gebakken worden.
  • Rasp de aardappelen in een foodprocessor op de fijne stand of duw ze door de mandoline tot superfijne sliertjes.
  • Droog ze opnieuw.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat een klontje ghee goed warm worden in een gietijzeren pannetje. 
  • Leg een hoopje van de aardappelrasp in de pan. Door de hitte van de vetstof, zal de aardappelrasp niet blijven kleven aan het pannetje, maar mooi bruin bakken. Duw met de bolle kant van een lepel de aardappelrasp goed tegen de pan aan.
  • Eens de ene kant mooi gekleurd en krokant is, flip je de rösti om en bak je de andere kant mooi bruin.
  • De binnenkant moet smeuïg zijn, de buitenkant krokant.

TIP:

Je kan ook plantaardige ghee kopen, als je dat lekkerder vindt.
Eendenvet in huis? Ga je gang! Heerlijk.


Reacties