Dadelvingers met sesamzaad

Foto Cathy Van de Moortele

Helemaal uit het Midden-Oosten: dadelvingers met sesamzaad oftewel semsimia. Je ziet ze ook wel eens in de vorm van een halve maan. Op het werk maakte ik voor het eerst kennis met deze zalige koekjes. Eén van onze beste chefs, Shareef uit Palestina, is iedere avond aan het werk in de kitchenette. Hij kookt niet alleen warme maaltijden maar maakt ook graag desserts. Het is zijn manier om in contact te blijven met zijn land maar ook een teken van vriendschap om samen aan tafel te gaan met de mensen die hij hier leert kennen. Bedankt Shareef, voor jouw inzet, jouw gulheid en jouw lekkere eten. We spreken niet dezelfde taal en we hebben vaak een tolk nodig, maar de taal van de keuken is overal dezelfde. 
Voor deze koekjes moet je even langs in een Arabisch buurtwinkeltje. Je vindt ze zeker in de grootsteden. Vraag er naar mahlab, een specerij gemaakt van een soort kersenpit. Deze pit wordt tot een poeder gemalen en is onmisbaar in dit koekje. Neem ook meteen een kilo dadels mee als je daar bent, nigellezaadjes, ghee (geklaarde boter) en een groot pak geroosterde sesamzaadjes (of je neemt wit sesamzaad en je roostert het thuis in een droog pannetje).
Bak de koekjes iets minder lang, als je ze liever zacht hebt. Ik hou van knapperige koekjes.

Wat hebben we nodig:

  • 700 gr bloem
  • 70 gr bloemsuiker
  • 2 gr mahlabpoeder
  • snuifje bakpoeder
  • 20 gr nigellezaadjes
  • 1 blik (400 gr) ghee, gesmolten en afgekoeld
  • 240 ml melk, lauwwarm
  • 1 kg zachte dadels, ontpit
  • 30 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • snuif kaneel
  • 5 gr kardamompoeder
  • 400 gr geroosterd sesamzaad
  • 30 ml suikersiroop
  • 1 eetlepel water

Hoe gaan we te werk:

  • We maken eerst het deeg: doe de bloem in de kom van de Kenwood en zeef er de bloemsuiker boven.
  • Voeg het mahlabpoeder, het bakpoeder en de nigellezaadjes toe en meng.
  • Giet de afgekoelde ghee bij de droge ingrediënten en laat de Kenwood alles mengen met de K-klopper tot een zacht deeg.
  • Voeg de melk geleidelijk aan toe.
  • Laat het deeg 30 min rusten in een afgedekte kom.
  • Stoom de dadels tot ze heel zacht zijn.
  • Meng de dadels met de boter, kaneel en kardamom. Gebruik je handen om alles goed door je vingers te kneden tot je een zachte pasta hebt.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C. Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Neem een deel van het deeg en rol het dun uit. Snij een rechthoek van het deeg.
  • Neem een deel van de dadelpasta en rol het uit tot een dun worstje.
  • Leg het worstje dadelpasta op het deeg en rol het deeg strak over de dadelpasta. Snij overtollig deeg weg met een pastawiel of een mes.
  • Zorg dat de naad goed aansluit. 
  • Ga zo door tot je enkele rolletjes gevuld deeg hebt.
  • Bestrooi een bakplaat met het sesamzaad en meng het met de suikersiroop en de lepel water. Het water zorgt er voor dat het sesamzaad niet aan elkaar plakt door de suikersiroop.
  • Rol het gevulde deeg door het sesamzaad, tot het helemaal bedekt is.
  • Snij het deeg met een scherp mesje in gelijke porties en leg ze op de bakplaat met bakpapier. Je mag ze redelijk dicht tegen elkaar leggen, zonder dat ze elkaar raken.
  • Bak de koekjes 25 - 30 min of tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat. 
  • Ga verder met de andere deegrolletjes tot alle koekjes gebakken zijn.
  • Bewaar ze in een blikken trommel.

Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Nigellezaadjes kan je ook gebruiken in vers gebakken naanbrood.
De geklaarde boter geeft een typische smaak aan deze koekjes. Ghee is niet goedkoop. Je kan de boter ook zelf klaren.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties