Köfte met aardappelen in de oven

Foto Cathy Van de Moortele

De tijd van de warme ovenschotels is weer aangebroken. Warm je hart en je buik met deze Turkse schotel van aardappelen en köfte. Ik koop steeds vaker rundergehakt en dat is ook wat ik mee bracht van de slager om deze köfte te maken. Ik at dit gerecht in het opvangcentrum waar ik werk. Het Turkse gezin is volop Nederlands aan het leren en samen eten is een goede stimulans om woordjes te oefenen. Of zoals de Turkse papa zou zeggen met zijn duim in de lucht: superlekker! toppie! Ik hou van deze mensen. Helemaal opnieuw beginnen in een voor jou onbekend land met een taal die je niet begrijpt, een andere cultuur en een andere keuken, dat vergt heel veel moed. Je laat je land achter en je hoopt voor het beste. Hard werken, integreren, naar school gaan en nieuwe dingen leren. Chapeau! Je moet het maar doen. Welkom!

Wat hebben we nodig:

  • 35 gr wit brood zonder korstjes
  • 50 ml melk
  • 30 gr ui, gepeld en zeer fijn gesnipperd
  • peterselie, fijngesnipperd
  • 300 gr rundergehakt
  • peper van de molen
  • zout
  • Aleppo peper (pul biber)
  • 4 gr bakpoeder
  • 1 eetlepel paprikapuree (of tomatenpuree), mild of hot
  • 200 gr kleine, vastkokende aardappelen, gewassen
  • olijfolie
  • gedroogde peterselie
  • 2 tomaten, gewassen en in 12 gelijke parten gesneden
  • 1 groene puntpaprika, schoongemaakt en in 12 parten gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe het broodkruim in een kom en giet er de melk over. Kneed het brood met je handen en laat het de melk opnemen.
  • Voeg de gesnipperde ui en peterselie toe, samen met het gehakt.
  • Kruid met peper, zout, Aleppo peper, bakpoeder en paprikapuree.
  • Meng alles door elkaar zonder echt hard te kneden.
  • Maak je handen vochtig met wat water.
  • Vorm ovaalvormige köfte van het gehakt en leg ze op een bord.
  • Snij de aardappelen in 4 gelijke parten en doe ze in een kom.
  • Besprenkel de aardappelen met olie en kruid ze met peper, zout, Aleppo peper en gedroogde peterselie.
  • Neem een vierkante ovenschaal van 22x22cm en vet die in met wat olie die nog over is van de aardappelen.
  • Maak aansluitende rijtjes van köfte, aardappel, tomaat, paprika en ga zo door tot alle ingrediënten op zijn.
  • Besprenkel de ovenschotel met nog wat extra olijfolie uit de kom van de ingrediënten en schuif hem voor 1u in de oven of tot de aardappelen gaar zijn.
  • Werk af met extra peterselie.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

De paprikapuree en Aleppo peper (pul biber) kan je vinden in de Turkse supermarkt. De paprikapuree komt in grote bokalen. Ik verdeel die thuis in kleinere bokaaltjes en dek het af met een laagje olie. Bewaar ze in de koelkast.
Als je in de Turkse supermarkt bent, neem dan meteen lange, smalle groene pepers mee voor dit gerecht. Ik heb deze keer groene puntpaprika gebruikt bij gebrek aan de groene pepers.
Schil gerust de aardappelen als je dat liever hebt.
Kies geen grote aardappelen, de stukken zullen niet gaar zijn. 

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties