Havermoutkoekjes met gedroogde appeltjes en amandel

Foto Cathy Van de Moortele

De geur van deze knapperige koekjes geeft je een instant herfstgevoel. Het zijn dan ook warme smaken. Ik heb een deel van de koekjes thuis gebakken en een deel op het werk, voor de bewoners. Ze zijn altijd geboeid als ik iets klaar maak. Vaak zijn het zaken die ze niet kennen. Ik heb bewondering voor hoe zij aan het werk gaan: wij met onze weegschaal, keukenrobot, bakpapier, koekjesschep.... zij met hun alziend oog, handen en een lepel. We lachen samen en genieten van elkaars gezelschap. Daarna proeven we en keuren we alles goed. Ik hou van deze mensen. Ik voel me ook geliefd.

Wat hebben we nodig:

  • 115 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 100 gr lichtbruine suiker
  • 1 ei
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 125 gr patisseriebloem
  • 3 gr natriumbicarbonaat
  • een snuifje zout
  • een snuifje bakpoeder
  • 135 gr havermout
  • 40 gr gedroogde appelstukjes
  • 60 gr amandelstiften
  • 50 gr cornflakes

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Klop de boter romig in de kom van de Kenwood. Schraap de zijkanten van de kom af en toe naar beneden, zodat de boter goed zacht is.
  • Voeg de twee soorten suiker toe en klop verder tot de suiker helemaal opgenomen is door de boter.
  • Klop het ei door het beslag, samen met de vanille.
  • Meng de bloem met het natriumbicarbonaat, het zout en het bakpoeder.
  • Meng de droge ingrediënten kort door het beslag.
  • Meng nu de havermout door het beslag en daarna het gedroogde fruit, de noten en de cornflakes.
  • Meng niet langer dan nodig, zodat je de cornflakes niet teveel breekt.
  • Rol gelijke balletjes, leg ze op de bakplaten en druk ze een klein beetje plat.
  • Bak de koekjes 8 - 10 min of tot ze in het midden een beetje vaster zijn. Ze moeten ook mooi gekleurd zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op de bakplaten.

TIP:

Vervang de appelstukjes door ander gedroogd fruit naar keuze, de amandelstiften door andere noten of de cornflakes door chocolate chips.
Wil je meerdere bakplaten tegelijk in de oven zetten? Kies dan voor heteluchtoven en zet de temperatuur op 180°C.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties