Cake met butternut en walnoot

Foto Cathy Van de Moortele

Het is herfst: de winkels liggen vol pompoenen in alle kleuren en vormen. Butternut en de gekende oranje pompoenen koop ik liefst. Butternut is makkelijk te hanteren, het mes gaat er goed door en je moet ook niet de hele week pompoen eten. Butternut is goed voor soep, ovenschotels, desserts... Noten horen ook bij dit seizoen en chocolade? Ja... daar ga ik ook niet tegen in. De cake is heel mals en niet te zoet.

Wat hebben we nodig:

  • 230 gr puree van butternut
  • 80 gr donkerbruine suiker
  • 120 gr kokosolie, gesmolten en afgekoeld
  • 80 ml esdoornsiroop
  • 60 ml melk
  • 250 gr patisseriebloem
  • 4 gr natriumbicarbonaat
  • 3 gr bakpoeder
  • 3 gr zout
  • 6 gr kaneel
  • nootmuskaat, vers geraspt
  • 60 gr walnoten, gebroken
  • 100 gr chocolate chips
  • 25 gr chocolade callets
  • 65 gr patisseriebloem
  • 75 gr donkerbruine suiker
  • 55 gr boter, ijskoud en in blokjes gesneden
  • 60 gr bloemsuiker
  • 8 ml melk
  • enkele druppels vanille extract

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet een vierkante bakvorm van 23 cm x 23 cm in met bakspray en bekleed hem met bakpapier.
  • Klop de pompoenpuree met de suiker, kokosolie, esdoornsiroop en melk tot een homogeen mengsel.
  • Meng de bloem met het natriumbicarbonaat, het bakpoeder, zout, kaneel en nootmuskaat. 
  • Doe deze droge ingrediënten bij de natte en meng kort.
  • Spatel de noten en chocolate chips door het beslag.
  • Stort het beslag in de vorm en effen het oppervlak met een klein spateltje.
  • Verdeel de callets over de cake.
  • In een kommetje meng je de bloem met de donkerbruine suiker en de ijskoude boter. Gebruik twee messen om alles tot kruimels te snijden. Er mogen grote en kleinere stukken in zitten. 
  • Strooi deze crumble over de cake.
  • Bak de cake 35 min of tot hij gaar is.
  • Laat de cake afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Zeef de bloemsuiker in een kommetje. 
  • Voeg de melk en het vanille extract geleidelijk aan toe en meng goed met een kleine garde.
  • Is het glazuur te dik? Voeg dan nog een klein beetje melk toe.
  • Giet het glazuur over de afgekoelde cake.
  • Snij de cake in vierkantjes.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Puree van butternut: verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de butternut en schraap de pitten en draden weg. Strooi wat zout op het vruchtvlees en leg de butternut met de schil naar boven op de bakplaat. Rooster de butternut 1u. Verwijder de schil en snij de butternut in stukken. Cutter de gare butternut glad. 
Heb je geen kokosolie in huis? Gebruik dan neutrale olie voor warme bereidingen, zelfde hoeveelheid.
Esdoornsiroop (ahornsiroop, maple syrup) is duur. Bewaar het flesje na opening in de koelkast, zo niet zal het heel snel beschimmelen.
Geen fan van glazuur? Dan laat je het gewoon weg.



Reacties