Scones met dadels

Foto Cathy Van de Moortele

Karnemelk en scones, het is iets wat vaak samen gaat. Ik koop karnemelk voor pap en om er Westvlaamse stovers mee te maken. Maar dus ook voor scones, ze zorgen dat ze mooi luchtig zijn en het zuurtje doet de scones goed. De dadels zorgen dan weer voor het zoete gedeelte en het maakt ze ook boeiend. Je eet ze best op de dag waarop ze gebakken zijn, maar de volgende dag weer even kort in de oven en BAM. 
Deeg voor scones mag je niet kneden. Je wilt namelijk laagjes creëren. Alles samen kort mengen met de hand en enkele vouwen met een deegsteker. Dat is alles. Bewerk het deeg niet, zodat de scones mooi rijzen en luchtig worden. En een hete oven, dat is ook nodig.

Wat hebben we nodig:

  • 375 gr patisseriebloem
  • 25 gr fijne griessuiker
  • 20 gr bakpoeder
  • snuifje kaneel
  • snuifje zout
  • 75 gr boerenboter, in blokjes gesneden, ijskoud
  • 200 gr ontpitte dadels, in stukken gesneden (snij ze niet te klein)
  • 250 ml karnemelk, ijskoud + een beetje extra
  • slagroom
  • confituur

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Meng de bloem met de suiker, het bakpoeder, kaneel en een snuifje zout in een kom.
  • Gebruik een RVS deegmenger om de koude boter door de droge ingrediënten te snijden. Als je geen deegmenger hebt, gebruik dan twee messen.
  • Meng de dadels erdoor met een houten lepel.
  • Voeg de karnemelk in 3x toe en meng telkens kort.
  • Stort het deeg op je schoon werkblad.
  • Gebruik een metalen deegschraper om het deeg bij elkaar te krijgen, zonder dat je het deeg met je handen aanraakt.
  • Het deeg moet koud blijven en mag niet gekneed worden.
  • Breng het deeg telkens weer samen en "vouw" het over zichzelf met de deegschraper.
  • Vorm een hoge, smalle rechthoek van het deeg. Gebruik ook hiervoor de deegschraper.
  • Met een lang, scherp mes, snij je 8 vierkanten van het deeg.
  • Leg de scones op de bakplaat.
  • Bestrijk de bovenkant lichtjes met extra karnemelk.
  • Bak de scones 20 - 25 min in de hete oven of tot ze lichtjes gekleurd zijn.
  • Laat de scones 30 min afkoelen op de bakplaat op een rooster.
  • Klop de slagroom op. Voeg er geen suiker aan toe. Er zit genoeg suiker in de dadels en in de confituur. 
  • Snij de scones door en leg er een flinke laag slagroom en een lepel confituur op.

TIP:

Als je geen karnemelk hebt, gebruik dan evenveel gewone melk.
Als je liever de heteluchtoven gebruikt, zet de temperatuur dan op 180°C.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties