Gebakken courgette

Foto Cathy Van de Moortele

Een echte hype op Tiktok: de gebakken courgette van Thomas Keller. Dan moeten we dat toch ook proberen he? Helemaal niet moeilijk en ik ben er al meteen fan van!
Kies jonge courgettes, die mooi recht zijn. Ze zullen meer contact maken met de hete pan, waardoor ze gelijkmatiger zullen caramelliseren. En laat dat nu net zijn wat we zoeken!

Wat hebben we nodig:

  • 2 smalle courgettes
  • fleur de sel
  • olijfolie
  • enkele takjes rozemarijn en thijm
  • 2 tenen knoflook, geplet
  • 1 rood pepertje

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Halveer de courgettes in de lengte.
  • Met een scherp mesje snij je de courgettes diagonaal in, niet te diep. Snij ze nu kruiselings nog eens in, zodat je een ruitpatroon bekomt.
  • Strooi fleur de sel over de courgettes en laat ze 15 min omgekeerd uitlekken op een rooster.
  • Zet een gietijzeren pan op het vuur en laat er een bodem olijfolie in opwarmen, tot die bijna rookt.
  • Dep de courgettes droog met keukenpapier.
  • Leg de courgettes op de snijkant in de pan en zet er een tweede, zware pan bovenop, zodat ze zo goed mogelijk contact maken met de hete olie.
  • Bak de courgettes tot ze mooi gekleurd zijn. 
  • Leg de rozemarijn, thijm, knoflook en het pepertje in de pan bij de courgettes.
  • Zet de pan nu voor ongeveer 10 min in de hete oven, tot ze zacht zijn.

TIP:

Een heel leuk bijgerecht!
Dikkere courgetten zullen langer in de oven moeten. 

Reacties