Naan
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 180 gr patisseriebloem (ik heb Suprème gebruikt)
- 1 snuifje suiker
- 1 snuifje zout
- 1/4 koffielepel korrelgist
- 1 eetlepel olie
- 65 gr Griekse yoghurt
- 50 gr lauw water
- 1/2 koffielepel nigellezaadjes
- Meng de droge ingrediënten.
- Voeg de olie en de yoghurt toe en kneed goed.
- Voeg het lauwe water beetje per beetje toe.
- Kneed het deeg lang genoeg zodat het mooi soepel wordt en niet meer aan de vingers kleeft.
- Laat het deeg 3u rusten in een lichtjes ingevette, afgesloten kom.
- Kneed het deeg nog eens goed door. Hoe beter je deeg gekneed is, hoe beter je naan zal zijn.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en maak er 4 balletjes van.
- Dek af en laat 10 min rusten.
- Bestuif je werkblad lichtjes met bloem en rol de deegballetjes uit. Kies zelf of je ze rond of ovaal wilt.
- Zet een zware pan, type Le Creuset op het vuur en verwarm die op medium warmte. Zet de warmte geleidelijk aan hoger.
- Druppel wat water in de pan om te zien of ze heet genoeg is. De druppeltjes moeten onmiddellijk verdampen.
- Leg een naan brood in de pan en laat het zachtjes garen aan de onderkant. Van zodra je de randjes doorzichtig ziet worden, draai je het brood om en bak je de andere kant.
- Draai het brood nog 1x om. Van zodra het brood begint op te blazen, leg je zachtjes een platte spatel op de luchtbel, zodat het brood opblaast aan de andere kant. Zo weet je dat het brood binnenin ook gaar is.
- Hou de broden warm in een handdoek.
- Eet de naanbroden liefst het moment zelf op.
Bestrijk de broden na het bakken met look- of kruidenboter.
Naan brood leent zich ook uitstekend als pizzabodem. Bak de broden in de pan zoals hierboven beschreven of gaar ze aan beide zijden onder de grill, beleg ze dan met je toppings en zet ze nog even terug onder de grill.
Vandaag heb ik het naan brood belegd met een witte bonenhummus, gebakken artisjok en rode ui.
Reacties