Gepofte aubergine met feta en harissa

Foto Cathy Van de Moortele

Naar een recept van Ottolenghi, omdat ik net prachtige aubergines en een verse tube harissa had gekocht. Feta had ik nog over van mijn maïsribbetjes, dus veel extra moest ik al niet in huis halen.

Wat hebben we nodig:

  • 2 smalle aubergines
  • olijfolie
  • 100 gr feta
  • 100 gr natuur yoghurt, ongezoet
  • kneepje harissa
  • 1 koffielepel paprikapuree (zoals tomatenpuree, maar van paprika's)
  • 15 ml esdoornsiroop
  • sap van 1/2 citroen
  • 30 gr pijnboompitjes
  • platte peterselie, gesnipperd
  • sumak

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de airfryer voor op 200°C.
  • Met een dunschiller haal je enkele repen van de schil van de aubergines weg, zodat je telkens een stuk schil hebt en een stuk zonder schil.
  • Smeer de aubergines in met een beetje olijfolie.
  • Leg ze in het mandje van de airfryer en rooster ze tot ze zacht zijn.
  • Plet de feta met een scheutje melk en smeer die open op een mooi bord.
  • Meng wat harissa en de paprikapuree door de esdoornsiroop. Verfris met het citroensap en werk af met 45 ml olijfolie.
  • Snij de gepofte aubergines open van de kop naar het uiteinde, zonder de aubergine door te snijden. Met een tang open je de snede, zodat je de binnenkant kan zien. 
  • Leg de aubergines op de feta.
  • Verdeel de pittige saus over de binnenkant van de aubergines.
  • Laat wat olijfolie opwarmen in een pannetje en bak de pijnboompitjes bruin.
  • Strooi de pijnboompitjes over de aubergines.
  • Werk af met peterselie, de rest van de harissa olie en sumak.

TIP:

Geef Libanees brood bij dit gerecht om al het lekkers op te nemen.
Kies zelf hoe pittig je de saus wilt, door minder of meer harissa toe te voegen.
Paprikapuree vind je in de Turkse supermarkt, er is een milde en een hot versie van.
Je kan er voor kiezen om de aubergines na het garen zo te laten of de schil weg te halen. Zonder schil is het makkelijker om de aubergine op te dippen.
Sumak: poeder van dieprode besjes van de sumakplant uit het Midden-Oosten. Beetje citrusachtig van smaak, superlekker!

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties