Linzensoep met krokant gebakken uitjes

Foto Cathy Van de Moortele

Linzen zijn goedkoop. Linzen koop je gedroogd. Ga gerust eens binnen in een Turkse of Arabisch winkel, ze zullen je graag te woord staan. Voor deze soep gebruiken we rode koraallinzen. Ik heb ze altijd in huis. Je hoeft ze niet te weken en ze smelten zo weg. Goed dus voor soepen en sauzen.
Dit soort soepen passen uitstekend in een vegetarisch dieet. Een goede bron van ijzer, eiwitten en vitamine B. En geef toe: ze zijn ook gewoon lekker en vullend (en goedkoop).

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • zout
  • 1 grote wortel, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • 1 grote aardappel, geschild en in grove brunoise gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • 1 groen pepertje, ontpit en gesnipperd
  • 350 gr koraallinzen, gewassen en uitgelekt
  • 3 eetlepels komijn
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1.5 l (verse) bouillon, heet
  • peper van de molen
  • 1 citroen
  • 3 grote uien, gepeld en in fijne, halve ringen gesneden
  • groen van pijpajuin, gesnipperd
  • Aleppo peper (pul biber)

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie opwarmen in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de ui glazig.
  • Kruid met zout.
  • Voeg de wortel, aardappel, knoflook en het pepertje toe en roer goed om.
  • Doe de linzen in de pot en laat die even mee bakken.
  • Kruid met zout, komijn, kaneel en kurkuma. Roer goed om.
  • De hete bouillon mag er bij.
  • Breng de soep aan de kook en laat ze dan op een medium vuur garen.
  • Blender de soep glad.
  • Kruid bij met zout en peper indien nodig. Verfris de soep met citroensap.
  • Zet een hoog pannetje op het vuur en doe er een flinke laag olijfolie in.
  • Frituur de uitjes krokant en bruin.
  • Laat de gefrituurde uitjes uitlekken op keukenpapier in een zeef.
  • Kruid de uitjes met peper en zout.
  • Schep de soep in kommen en werk af met krokante uitjes, pijpajuin en pul biber.

TIP:

Linzen (en ook rijst) was je in een kom met koud water. Ga met je handen door de linzen. Het water zal snel troebel worden. Giet het water weg en herhaal het proces tot het water helder blijft. Laat de linzen uitlekken in een vergiet.
Linzen (en ook rijst) gewoon spoelen in een vergiet onder de kraan, heeft geen zin.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties