Spinaziedip met kaas

Foto Cathy Van de Moortele

Bij mijn nieuwe Mediterraanse Mezquita schaal hoort natuurlijk een nieuw recept: spinaziedip met kaas. Ik heb er crostini bij geserveerd, om de lekkernij mee op te scheppen. De spinaziedip mag goed warm zijn, een ideaal gerechtje voor deze periode van het jaar. 
Het grote aardewerk bord (33cm diameter) van dezelfde Mezquita lijn, past perfect onder de schaal. Je kan er bijvoorbeeld je crostini op kwijt. Prima bord trouwens ook, om pizza op te serveren of te gebruiken als charcuteriebord of tapasschaal.

Wat hebben we nodig:
  • 600 gr verse spinazie, gewassen en uitgelekt
  • 40 gr vetstof
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • 30 gr vloeiende bloem
  • 130 ml kookvocht van de spinazie
  • 130 ml (verse) melk
  • peper van de molen
  • zout
  • Aleppo peper (pul biber)
  • scheutje Worcestershiresaus
  • 200 gr mozzarella, geraspt
  • crostini
Hoe gaan we te werk:
  • Doe 1/3 van de spinazie in een kookpot en zet die op medium warmte.
  • Laat de spinazie slinken.
  • Voeg opnieuw 1/3 spinazie toe en schep die onder de eerste portie. Laat opnieuw slinken.
  • De derde portie mag erbij. Laat de spinazie mooi slinken.
  • Schep de spinazie in een zeef boven een kom en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Hou 130 ml van het kookvocht apart voor de dip.
  • In een pot laat je de vetstof smelten.
  • Fruit het sjalotje glazig op medium vuur.
  • Voeg de knoflook toe en fruit die mee.
  • Strooi de bloem over de sjalotjes en maak een roux, zonder die te laten kleuren.
  • Bak de bloem even mee, zodat de bloemsmaak er uit gaat.
  • Voeg het spinaziekookvocht toe en laat de roux het vocht opnemen.
  • Voeg ook de melk toe en roer tot een gebonden saus.
  • Kruid met peper, zout, Aleppo peper en Worcestershiresaus.
  • Zet het vuur wat lager en roer de kaas door de saus.
  • Hak de uitgeknepen spinazie fijn met een groot mes en roer die door de saus.
  • Schep de dip over in de Mezquita schaal.
  • Serveer de dip met de crostini.
TIP:

Ook lekker met pitabrood of tortilla chips.
Deze schaal is ovenbestendig tot 200°C, vaatwas- en microgolfbestendig. Met een inhoud van 1.3 l heb je genoeg ruimte om je gasten van een lekkere dip te voorzien.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties