Pannetje butternut

Foto Cathy Van de Moortele

Het pompoenseizoen is er weer. Ik ben niet meteen een herfstpersoon, maar ik heb wel een boontje voor pompoenen. De aardse smaken, de veelzijdigheid, de beschikbaarheid in de winkels. Ze zijn ook niet duur en je kan er alle kanten mee op.
We gaan weer voor een eenpansgerecht. Leg de oven maar al aan.

Wat hebben we nodig:

  • 600 gr butternut, geschild en ontpit
  • 1 ui, gepeld en in 4 gesneden
  • 2 tenen knoflook, geplet
  • 40 ml olijfolie
  • peper van de molen
  • Aleppo peper (pul biber)
  • zout
  • enkele thijmtakjes
  • 200 gr ontbijtspek in plakken, in reepjes gesneden
  • Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 220°C en zet een bakplaat klaar.
  • Halveer de butternut en verwijder de pitten.
  • Snij de butternut in plakken en daarna in grove blokjes.
  • Leg de blokjes butternut op de bakplaat, samen met de uien en de tenen knoflook.
  • Besprenkel met olijfolie.
  • Kruid met peper, zout en de blaadjes van de thijm.
  • Hussel alles door elkaar met je handen.
  • Strooi het spek over de butternut.
  • Bak de butternut 15 min. Schep hem om en door elkaar.
  • Bak de butternut nog 10 min.
  • Rasp naar believen Parmezaanse kaas boven het gerecht en schuif het nog even terug in de oven, tot de kaas wat kleur krijgt.

TIP:

Ik vind het lekker om hier Griekse pasta (orzo) bij te serveren of de butternut te serveren met pasta.

Reacties