Filo met aardappel en tonijn

Foto Cathy Van de Moortele

Naar een Tunesisch recept: filo met aardappel en tonijn. Ik wou eigenlijk Tunesische brick maken, maar had per ongeluk filodeeg gekocht. Niet getreurd, komt helemaal goed. Ze zien er prachtig uit toch?
Zorg dat je kruimige aardappelen gebruikt, zodat de vulling mooi smeuïg wordt. Neem ook tonijn op olie, thank me later.
Normaal gebruik je gesmolten boter tussen laagjes filodeeg, maar om filodeeg te frituren, is het beter om tussen de laagjes losgeklopt ei te smeren, zodat alles goed dicht blijft en mooi krokant kan bakken.

Wat hebben we nodig:

  • 400 gr kruimige aardappelen, geschild en gewassen
  • zout
  • 200 gr tonijn op olie, uitgelekt
  • 25 gr ui, gepeld en fijngesnipperd
  • handvol peterselie, fijngesnipperd
  • 1 ei
  • peper van de molen
  • paprikapoeder
  • kneepje harissa uit een tube (optioneel)
  • 1 verpakking filodeeg, uit de koeling
  • 2 eieren, losgeklopt
  • zonnebloemolie

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de aardappelen in gelijke stukken en kook ze goed gaar in gezouten water.
  • Giet de aardappelen af en laat ze nog even uitdampen.
  • Ondertussen zet je een antikleefpan op het vuur, op medium warmte.
  • Warm de tonijn op en breek hem terwijl je hem omroert. We zorgen dat de tonijn wat droger wordt.
  • Voeg de uisnippertjes toe en laat ze glazig worden.
  • Zet de pan van het vuur en roer de peterselie door de tonijn. Laat de tonijn afkoelen op een bordje.
  • Stamp de aardappelen.
  • Roer het ei door de aardappelen. 
  • Voeg de tonijn toe en meng.
  • Kruid met peper, zout, een snuif paprikapoeder en een kneepje harissa als er wat pit in mag. Meng nog een laatste keer.
  • Haal het filodeeg uit de koelkast.
  • Vouw het filodeeg open en snij het in 4 lange repen.
  • Leg de repen op elkaar en dek af met een handdoek, zodat het deeg niet uitdroogt.
  • Leg 1 vel deeg voor jou, in de hoogte.
  • Bestrijk het vel met een dun laagje losgeklopt ei.
  • Leg hier een tweede vel op en druk aan. Bestrijk ook dit vel met ei.
  • Leg er een derde vel op.
  • Leg in de linkerbovenhoek een eetlepel van de vulling.
  • Bestrijk de rest van de reep met ei.
  • Vouw het driehoekje naar de andere kant en blijf zo doorvouwen tot je onderaan het vel bent.
  • Kleef het driehoekje goed dicht met ei.
  • Ga zo verder tot alle vulling op is.
  • Zet een diepe hapjespan op het vuur en doe er een flinke laag zonnebloemolie in.
  • Warm de olie op. Laat ze niet te heet worden.
  • Leg 3 pakketjes gevulde filo in de olie en laat ze aan beide zijden mooi kleuren.
  • Laat de pakketjes uitlekken op een rooster met keukenpapier.

TIP:

Je kan de pakketjes ook invriezen, eens ze gevouwen zijn. Leg ze op een bakplaat met een silicone matje en vries ze in. Eenmaal ingevroren, bewaar je ze in een ziploczakje.
Zet het vuur onder de olie niet te hoog. Anders zullen de pakketjes te snel donker worden en de vulling zal niet warm zijn.
Leg niet teveel pakketjes tegelijk in de olie: de olie koelt te snel af en dan slorpen ze veel vet op.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties