Konijn alla cacciatore

Foto Cathy Van de Moortele

Een jagersstoofpot van konijn. Het hoeft niet altijd bruin bier en pruimen te zijn toch? Ik hou wel van deze zuiderse smaken. Het konijn komt ook helemaal tot zijn recht. 
Heb jij nog mensen in de buurt die zelf konijnen kweken en slachten? Dan heb je geluk, want ze worden steeds schaarser. Was het konijn goed in koud water, zodat er geen bloed meer te bespeuren is. Droog het konijn ook goed af, dan bakt het beter bruin zo meteen. Enne.... heb je brood in huis? Want dat zal je nodig hebben om de laatste restjes saus mee op te dippen. Of je bewaart de saus en serveert die de volgende dag over tagliatelle. Dat kan ook.

Wat hebben we nodig:

  • 1 konijn, versneden, gewassen en drooggedept
  • peper van de molen
  • zout
  • olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en grof gehakt
  • 3 tenen knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
  • 1 flinke eetlepel paprikapuree (of tomatenpuree)
  • 150 ml witte wijn
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 peterseliestengels
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 3 rijpe tomaten, in blokjes gesneden
  • 150 ml kippenbouillon, heet

Hoe gaan we te werk:

  • Kruid het konijn met peper en zout.
  • Laat wat olijfolie opwarmen in een grote pan.
  • Leg de stukken konijn in de pan (doe het in 2x als je pan niet groot genoeg is) en laat ze mooi kleuren aan één kant. Draai het konijn om en kleur de andere kant. Kleur = smaak.
  • Haal het konijn uit de pan en leg het in een kom.
  • Doe de uien in de pan en laat ze mooi zacht worden en kleur krijgen.
  • Voeg de knoflook toe en meng goed.
  • Roer de paprikapuree door de uien en laat die even meebakken. Ook dit is weer een smaakbommetje, geef het de tijd om te karamelliseren.
  • Leg het konijn terug in de pan op de uien en blus de pan met de witte wijn.
  • Laat de wijn praktisch uitkoken.
  • Leg de rozemarijn en peterselie in de pan bij het konijn en strooi de tomatenblokjes over het konijn.
  • Giet de hete bouillon aan de zijkant in de pan.
  • Dek de pan gedeeltelijk af met een deksel.
  • Laat het konijn op een zacht vuurtje garen. Draai het konijn af en toe om en voeg bouillon toe indien nodig.
  • Het konijn is gaar wanneer de botjes makkelijk los komen.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Fan van de lever en de niertjes? Voeg ze gerust toe aan je stoofpotje.

Foto Cathy Van de Moortele

De volgende dag heb ik de resten van het konijn met de saus, geserveerd over pasta alla chitarra. We doen niet aan voedselverspilling. Je kan van restjes een nieuwe maaltijd maken en geef toe: stoofpotjes zijn daags nadien nog eens zo lekker.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties