Kwarkcake met kokosnoot

Foto Cathy Van de Moortele

Het is soms eenvoudiger dan we denken en eenvoud siert. Ook bij deze cake. Voor de liefhebber: strooi geraspte kokosnoot over de cake. Liever geen kokosnoot? Werk de cake af met halve walnoten of gewoon met een laagje bloemsuiker net voor het serveren.

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr fijne griessuiker
  • 400 ml water
  • sap van 1/2 citroen
  • 3 eieren
  • 125 gr fijne griessuiker
  • 8 gr natriumbicarbonaat
  • 150 gr volle kwark
  • 150 gr patisseriebloem
  • 150 gr semola
  • 200 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • zeste van 1 citroen
  • geraspte kokosnoot voor de afwerking

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de suiker met het water in een steelpannetje en breng het aan de kook.
  • Verminder de warmte naar medium.
  • Laat het suikerwater 20 min zachtjes pruttelen en voeg daarna het citroensap toe.
  • Laat nog 2 min verder pruttelen.
  • Laat de suikersiroop afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de eieren op met de suiker, het natriumbicarbonaat en de kwark.
  • Meng de bloem met de semola, de gesmolten boter en de citroenzeste door het eierbeslag.
  • Neem een vierkante bakvorm van 23 x 23 cm, bekleed hem met bakpapier en giet het beslag er in.
  • Bak de kwarkcake 25 - 30 min in de oven of tot de bovenkant mooi gekleurd is.
  • Met een satéprikker prik je veel gaatjes in de cake.
  • Giet het suikerwater over de cake en laat het insijpelen.
  • Decoreer met kokosnoot van zodra het suikerwater opgeslorpt is door de cake.

TIP:

Deze cake lijkt een beetje op revani, maar is iets minder stevig.
Bak je graag op hetelucht? Zet de temperatuur dan op 160°C.
Semola is heel fijn griesmeel. Ik gebruik het ook om mijn vers pastadeeg mee te maken, van het merk Semola de Cecco.



Reacties