Chapati

Foto Cathy Van de Moortele

Chapati of roti worden gemaakt van bruine bloem en water, al dan niet met toevoeging van een klein beetje olie. Ze zijn makkelijk om te maken en worden traditioneel gebakken op een gasfornuis. Daar ik een inductiefornuis heb, kan ik de chapati op het laatste moment niet even laten opblazen rechtstreeks op de gaspit, maar door de chapati nogmaals om te draaien in de pan en hem even met een doekje aan te drukken, lukt het ook. Geniet van dit recept voor 6 chapati!

Wat hebben we nodig:

  • 135 gr bruine bloem (+ extra voor het uitrollen)
  • 90 ml koud water

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de bloem in een platte schaal.
  • Giet het water in deeltjes bij de bloem, terwijl je met één hand alles telkens samen brengt.
  • Door het deeg telkens samen te brengen, is je kom weer proper.
  • Kneed het deeg met de hand en laat de deegbal daarna 30 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Verdeel het deeg in 6 balletjes van ongeveer 35 gr en laat ze 10 min afgedekt rusten.
  • Bestuif een ronde plank met extra bloem. Gebruik tijdens het uitrollen extra bloem. Op die manier zal de chapati vanzelf mee rond draaien terwijl je hem uitrolt. Draai de chapati ook af en toe om, zodat je de andere kant kan uitrollen.
  • Plat de balletjes af tussen je handen en rol ze dan verder uit tot ze een diameter hebben van zo'n 15cm. De chapati moeten echt dun zijn.
  • Zet een platte pan op het vuur die goed heet kan worden. Op mijn inductie Stoves gebruik ik stand 7 van 9 op de middelste pit.
  • Klop overtollige bloem van de chapati (de bloem zou verbranden op de hete pan) en leg 1 chapati in de hete pan. 
  • Na 30 sec zal je zien dat er zich kleine luchtbelletjes vertonen: tijd om de chapati om te draaien. Gebruik hiervoor een platte spatel, zoals je een pannenkoek zou omdraaien.
  • De eerste zijde moet zeer licht zijn en zeker niet gekleurd.
  • Bak nu de tweede zijde iets langer dan de eerste zijde (reken 1 min voor de tweede kant).
  • Van zodra er bruine vlekjes op de chapati te zien zijn, draai je hem een laatste keer om.
  • Maak een prop van een propere handdoek en druk op de zijkant van de chapati. Dit zal er voor zorgen dat hij mooi opblaast en gaar wordt.
  • Hou de chapati warm tussen een handdoek.

TIP:

Je kan de chapati na het bakken meteen besmeren met geklaarde boter. 
Is je deeg te droog waardoor het verbrokkelt? Voeg dan een beetje water toe.
Is je deeg te nat? Voeg dan wat extra bloem toe.
Heb je nog chapati's over? Scheur ze de volgende dag en laat ze weken in een kommetje melk. Lekker!

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties