Vegan worstenbroodjes

Foto Cathy Van de Moortele

Een lekker hapje dat ik gemaakt heb voor kerstavond: vegan worstenbroodjes! Wie lust nu geen worstenbroodjes? Ik alleszins wel! Ik had 30 stuks maar die hebben de feestdis niet gehaald want er waren er al enkele mysterieus verdwenen...

Wat hebben we nodig:

  • 8 vierkantjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid in de koelkast
  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • zout
  • 1 teentje knoflook, gepeld en fijngesnipperd
  • 200 gr vegan gehakt
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 lepel aardappelkruiden (of andere kruiden naar jouw keuze)
  • peper van de molen
  • 1 lepel plantaardige room
  • sesamzaadjes, geroosterd in een droog pannetje

Hoe gaan we te werk:

  • Laat het bladerdeeg in de koelkast liggen tot je klaar bent om de broodjes te maken.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een klein pannetje.
  • Fruit het uitje glazig.
  • Kruid met zout.
  • Voeg de gesnipperde knoflook toe en laat even meegaren.
  • Laat deze mengeling afkoelen.
  • Meng het vegan gehakt met de bloem, aardappelkruiden, peper en zout.
  • Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Verwijder de velletjes vetvrij papier van het bladerdeeg (deze velletjes mogen niet in de oven).
  • Leg op het bladerdeeg een worstje vulling.
  • Vouw de rand over de vulling en druk de vulling goed aan. 
  • Rol het deeg nu verder tot je een worstenbroodje hebt.
  • Bestrijk het worstenbroodje met een klein beetje room en bestrooi met sesamzaadjes.
  • Snij het worstenbroodje in 4 hapklare stukken.
  • Leg de worstenbroodjes op de bakplaat.
  • Ga zo verder tot alle broodjes gevormd zijn.
  • Bak de broodjes 15 min of tot ze goudbruin zijn.

TIP:

Je kan deze worstenbroodjes perfect op voorhand bakken en ze dan nog even oppiepen in een warme oven.
Ik heb ze geserveerd met zelfgemaakte BBQ saus. Gebruik vegan boter in het recept.
Hou het bladerdeeg zo koud mogelijk. Het koude bladerdeeg in een hete oven zorgt voor krokante worstenbroodjes. Laat gerust het bladerdeeg dat je nog niet nodig hebt, in de koelkast liggen en neem telkens 1 velletje uit de koelkast als je niet heel snel kan werken.
Zorg dat je voor "rauw" gehakt kiest en niet de reeds gerulde versie.

Reacties