Hummus van zoete aardappel

Foto Cathy Van de Moortele

Ondertussen zou iedereen die een beetje foodie is, al eens hummus moeten gegeten hebben. Ja toch? Maar wat dacht je van deze prachtige, oranje, smeuïge hummus van zoete aardappel? Ik ben absoluut fan! Overlaatst mocht ik op uitnodiging naar een diner georganiseerd door Delhaize en daar kregen we een zoete aardappel hummus bij het aperitief. Daar ik niet zo van de gekochte potjes ben (hij was nochtans bijzonder lekker), heb ik mijn hummus zelf gemaakt. Gewoon, omdat het kan.

Wat hebben we nodig:

  • 1 grote zoete aardappel (ongeveer 300 gr)
  • 1/2 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • 1.5 eetlepel tahini (pasta van sesamzaad, te koop in alle Turkse winkels)
  • fleur de sel
  • snuifje cayennepeper
  • snuifje gerookt paprikapoeder
  • 2 ijsblokjes
  • geroosterde sesamzaadjes voor de afwerking

Hoe gaan we te werk:

  • Rooster de zoete aardappel 1u in een oven van 200°C.
  • Pel de zoete aardappel en doe hem in de kom van de keukenrobot.
  • Cutter glad.
  • Voeg de kikkererwten toe met de knoflook, 3 eetlepels olijfolie, het citroensap en de tahini.
  • Cutter glad.
  • Kruid met fleur de sel, cayenne, paprikapoeder.
  • Cutter opnieuw.
  • Gooi de ijsblokjes in de keukenrobot en maak hiermee de hummus heel erg smeuïg en glad.
  • Schep de hummus over in een mooi kommetje en dek af.
  • Laat de hummus liefst een nachtje in de koelkast staan, zodat alle smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
  • Schep de hummus in een mooi kommetje en besprenkel hem met olijfolie. Bestuif met extra cayennepeper.
  • Serveer de hummus met de geroosterde sesamzaadjes en crackers.

TIP:

Ook heel lekker op toast, met daarop een gescheurde burrata en extra olijfolie.
Dit gerechtje is helemaal vegan.
Kruid je hummus nog bij de volgende dag indien nodig.

Reacties