Pide met spinazie en witte kaas

Foto Cathy Van de Moortele

Een zak jonge spinazie in de koelkast en 1kg verse, witte kaas uit de Poolse supermarkt (twaróg). Geen charcuterie in huis en ik had nog geen brood gebakken. Pide dus! Turkse pizza, gevormd als een boot en ideaal voor deze lunch! Ik heb geen klachten gekregen. Uit dit recept haal je 4 pide.

Wat hebben we nodig:

  • 300 ml melk, lauwwarm
  • 1 gr verse gist
  • 5 gr suiker
  • 500 gr bloem
  • 5 gr zout
  • 30 ml olijfolie
  • 450 gr spinazie, gewassen
  • 1/2 bos platte peterselie, gesnipperd
  • 500 gr verse witte kaas 
  • peper van de molen
  • zout
  • Aleppo peper
  • 4 eieren
  • boter

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de melk in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Voeg de suiker toe en laat het papje even staan.
  • Voeg de bloem toe en leg het zout er op. Giet de olie bij de bloem.
  • Laat de Kenwood het deeg 10 min kneden op lage snelheid met de kneedhaak.
  • Bol het deeg op en laat het 30 min afgedekt rusten.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke porties en bol ze op. Laat de deegbollen 15 min rusten onder plastiek.
  • Ondertussen sauteer je de spinazie in een pot. Dat hoeft niet lang te duren. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit en hak de spinazie fijn.
  • Doe de spinazie in een kom met de peterselie en verkruimel er de witte kaas over.
  • Meng alles goed door elkaar. Kruid met peper, zout en Aleppo peper.
  • In de oven stop je twee bakplaten, één onderaan en één bovenaan, zodat die alvast mee kunnen opwarmen.
  • Verwarm de oven voor op 240°C, boven- en onderwarmte.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lange ovaal. Het deeg mag niet te dun zijn, er moet wat kruim zitten in het eindresultaat.
  • Leg het deeg op een pizzaschep of een met couscous bestrooide plank.
  • Schep 1/4 van de vulling op het deeg (laat de randen vrij) en smeer het open met de bolle kant van een lepel.
  • Vouw de lange zijden over de vulling en nijp de uiteinden dicht. Je hebt nu een lange bootvorm gemaakt.
  • Strooi nog wat extra Aleppo peper over de vulling als je dat lekker vindt.
  • Schuif de pide op de onderste bakplaat. We willen eerst de bodem lekker krokant bakken.
  • Na een 5-tal min wissel je de bakplaten van plaats. De pide komt nu op de bovenste plaat te liggen.
  • Bak de pide 4 min of tot hij mooi begint te kleuren.
  • Breek een eitje op de vulling en schuif de pide weer in de oven tot het eiwit bijna gestold is. Het eiwit zal nog even verder garen buiten de oven. De dooier moet nog mooi lopend zijn.
  • Bestrijk de rand van de pide na het bakken meteen met wat boter, zodat hij mooi glanst.
  • Ondertussen maak je de volgende pide klaar en zo ga je door tot alle pide gebakken zijn.

TIP:

Snij de pide met een pizzames in porties.
Niemand houdt je tegen om twee eitjes per pide te gebruiken.
Ik gebruik hiervoor graag Poolse twaróg of Apetina natuur voor, maar je kan gerust ook feta gebruiken of een andere verse witte kaas uit de Turkse winkel.
De korst van pide is zachter dan die van pizza. Door de opstaande randen kan je er meer vulling in kwijt.
Wat als je geen spinazie lust? Dan maak je gewoon een kaas pide, met mozzarella en Turkse kaas bijvoorbeeld.
Het deeg voor dit Turkse brood, kan je tot enkele dagen in de koelkast bewaren. Na het vormen van de bolletjes, vet je een rond potje lichtjes in met olijfolie. Leg het deegbolletje in het potje en vet ook de bovenkant van het deegbolletje in met wat olijfolie, zodat het niet aan het deksel kleeft.

Foto Cathy Van de Moortele


Foto Cathy Van de Moortele

Reacties