Kerstkoekjes met gebruinde boter

Foto Cathy Van de Moortele

De geur van beurre noisette, doet me altijd watertanden. De boter die stilletjes aan smelt tot een donkerbruine vloeistof en de hele keuken lekker laat ruiken. En toen kwam ik te weten, dat je die reuk kan namaken door... melkpoeder te roosteren in een pan. Heerlijk! Ik heb niet de tijd gehad om van mijn eerste potje geroosterd melkpoeder een foto te maken, omdat ik het spontaan met de lepel opgegeten had. Op naar een tweede portie dus. Het roosteren van het melkpoeder doe je rustig aan, tot het melkpoeder goudbruin geworden is. Mix het geroosterde melkpoeder in de keukenrobot tot een heel fijn poeder zonder klontertjes. Voeg het toe aan elk gerecht waar gevraagd wordt om beurre noisette, met of zonder de gebruinde boter. Het zal de smaak alleen maar ten goede komen.
In dit recept voegen we het niet-geroosterde melkpoeder gewoon toe aan de boter, waardoor het mee kleurt met de boter.
Met tranen in mijn ogen, voor onze lieve whippet Inthe, die heel onverwacht ingeslapen is... we gaan je heel hard missen. Rust maar nu....

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr boerenboter
  • 15 gr melkpoeder
  • 100 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 1 eierdooier
  • 2 eetlepels melk
  • 310 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 110 gr maïzena
  • eetbaar strooisel om te versieren (optioneel)

Hoe gaan we te werk:

  • Smelt de boter in een steelpannetje op medium vuur. Let op dat de boter niet verbrandt. Van zodra het schuim weg trekt, doe je er het melkpoeder bij. Het zal weer even schuimen, maar das ok. Roer goed met een garde. Laat de boter verder kleuren tot het heerlijk ruikt en de boter bruin is. Giet de beurre noisette over in een hittebestendig kommetje en laat die volledig afkoelen en vast worden. Zet de boter zo nodig even in de koelkast om op te stijven. Ze mag niet te hard worden.
  • Klop de boter romig in de kom van de Kenwood.
  • Klop de suiker er onder tot ze helemaal opgenomen is.
  • Klop nu de eierdooier en de melk erbij.
  • Meng de droge ingrediënten met een garde en voeg ze toe aan de natte.
  • Meng kort.
  • Laat het deeg afgedekt 30 min rusten in de koelkast.
  • Gebruik een koekjespistool om de koekjes op een koude, niet ingevette bakplaat te spuiten.
  • Versier de koekjes met eetbaar strooisel.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C.
  • Bak de koekjes 14 - 15 min tot de randjes lichtjes beginnen te kleuren.
  • Schep de koekjes op een rooster en laat ze afkoelen.

TIP:

Wil je graag een voorraadje geroosterd melkpoeder in je kast? Je kan dit poeder toevoegen aan koekjesdeeg, aan taartbodems, ... Je kan zowel mager als vol melkpoeder gebruiken. Bewaar het geroosterd melkpoeder in een gesloten bokaaltje. Vol melkpoeder zal omwille van de vetten minder lang bewaren als de magere variant. Bedek de bodem van een antikleefpan met een laagje melkpoeder en zet de pan op een medium vuur. Roer continue met een spatel. Het melkpoeder zal op een gegeven moment zachtjes beginnen kleuren en korsten. Breek de korstjes voortdurend met de spatel, zodat er zich geen grote klonters vormen. Ga zo verder tot het melkpoeder geroosterd en bruin is en het heerlijk naar koekjes ruikt. Laat het melkpoeder helemaal afkoelen en cutter het dan glad in de keukenrobot.
Per 100 gr boter voeg je 5 gr geroosterd melkpoeder toe in een recept.
Gebruik telkens een koude bakplaat om de koekjes te bakken.
Bewaar de koekjes in een blikken koekjestrommel.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties