Omelet champignons

Foto Cathy Van de Moortele

Het is herfst, champignons zijn nu op hun best. Ik heb nog geen enkele champignon gevonden die ik niet lust. Wat een smaakmaker! Sinds kort ben ik ook helemaal fan van gedroogde champignons, een lekkernij die we mee brachten van ons bezoek aan Krakau, Polen. Ondertussen koop ik ze regelmatig bij de Poolse supermarkt in de buurt. Deze champignons zijn zeer gegeerd voor de feestmaaltijden rond Kerst. 
Ik had ook nog enoki champignons in huis. Onze kippen leggen niet meer elke dag dus moet ik spaarzaam omgaan met hun eitjes. Vandaag heb ik mezelf toch verwend met deze omelet, gewoon omdat ik daar zo'n zin in had.

Wat hebben we nodig:

  • 20 gr gedroogde boleten
  • 100 gr enoki
  • boerenboter
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gepeld en in fijne plakjes gesneden
  • platte peterselie, gesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • Aleppo peper (pul biber)
  • 4 scharreleieren
  • witte peper

Hoe gaan we te werk:

  • Overgiet de boleten met zeer warm water (niet kokend) tot ze net onder staan. Laat ze zo zeker 30 min weken. Giet de boleten af door een zeefje en hou het weekvocht apart voor een andere bereiding. 
  • Spoel de boleten nog eens kort, zodat er zeker geen zand meer in zit.
  • Hak de boleten en zet ze apart.
  • Snij het onderste deel van de enoki weg. 
  • Maak de zwammetjes van elkaar los en leg ze bij de boleten.
  • Laat een flinke klont boter smelten in een antikleefpan (diameter 23cm) en warm die goed op.
  • Fruit het sjalotje glazig.
  • Voeg de champignons toe en schep ze goed om, zodat ze allemaal een beetje boter krijgen.
  • Bak de champignons tot ze wat zachter worden en ze hun vocht afgeven.
  • Voeg de plakjes knoflook toe.
  • Kruid met peterselie, peper, zout en Aleppo peper.
  • Schep de champignons in een kommetje.
  • Veeg de pan schoon.
  • Doe wat verse boter in de pan en warm ze op medium warmte op (5 van 9 standen).
  • Klop de eieren rustig los met een snuifje zout. Ze moeten niet volledig geklutst zijn.
  • Giet de eieren in de pan.
  • Na een minuutje duw je de buitenste randen van de omelet een beetje naar binnen, met een silicone spatel. Doe dit een paar maal. Vloeibaar ei loopt nu op de plaatsen waar geen ei meer was.
  • Kruid met witte peper.
  • Als er nauwelijks vloeibaar ei over blijft, schep je de champignons op de onderste helft van de omelet.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Met je silicone spatel ga je voorzichtig rondom rond de omelet, zodat je zeker bent dat ze mooi los in de pan ligt.
  • Laat het deel met de champignons voorzichtig over de rand in je bord glijden.
  • Houd je pan een beetje schuin, zodat de andere helft van de omelet over de champignons komt te liggen.
  • Werk af met extra peterselie.
TIP:

Het weekvocht van de gedroogde champignons kan je gebruiken als vocht voor risotto of bouillon voor een soepje bijvoorbeeld of je voegt het toe aan een saus.

Reacties